aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

MONITORING OBECNOŚCI ANTYBIOTYKÓW W MLEKU

4 listopada 2022
MONITORING OBECNOŚCI ANTYBIOTYKÓW W MLEKU

Monitoring obecności antybiotyków w mleku to jeden z podstawowych elementów zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniej jakości surowca mlecznego. Zanieczyszczenia te mogą występować w mleku z różnych przyczyn, najczęściej jednak wynikają ze stosowania antybiotyków w leczeniu krów mlecznych oraz nieprzestrzegania wyznaczonego przez producenta okresu karencji.

Należy mieć na uwadze również fakt, iż utrzymywanie się antybiotyku w organizmie zwierzęcia zależy od jego cech osobniczych takich jak na przykład wiek, stan zdrowia, co może prowadzić do wydłużenia ustalonego okresu karencji, a co za tym idzie wydalania antybiotyków z organizmu.

Wykrywanie antybiotyków w mleku surowym jest niezwykle ważnym elementem kontroli jakości surowca przeprowadzanym przez niemal wszystkie zakłady mleczarskie. Rozporządzenie (WE) 178/2002, ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, nakłada na producenta obowiązek kontroli pozostałości substancji przeciwbakteryjnych (w tym antybiotyków). Z kolei Rozporządzenie Komisji (UE) nr 37/2010 określa maksymalne poziomy pozostałości (MRL – maximum residue level) dla antybiotyków w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Załącznik nr 2 tego rozporządzenia wskazuje natomiast substancje, które są niedozwolone do stosowania w leczeniu zwierząt, z których produkowana jest żywność. W wykazie tym możemy znaleźć m.in. chloramfenikol.

Kontrola pozostałości antybiotyków w mleku surowym ma niezwykle istotne znaczenie z punku widzenia zdrowia człowieka. Stałe narażenie konsumenta na nieduże dawki antybiotyków może prowadzić do powstania zaburzenia flory jelitowej oraz oporności bakterii na niektóre antybiotyki, stosowane w leczeniu ludzi.

Niezwykle ważnym aspektem dotyczącym monitorowania pozostałości antybiotyków w mleku jest technologiczna przydatność tego surowca w procesie produkcyjnym. Antybiotyki hamują rozwój kultur starterowych niezbędnych do wyprodukowania serów dojrzewających, twarogów czy produktów fermentowanych, dlatego tak istotne jest, aby były one nieobecne w mleku.

Testy do wykrywania pozostałości antybiotyków w mleku można bardzo ogólnie podzielić na mikrobiologiczne oraz receptorowe. Większość zakładów mleczarskich stosuje testy receptorowe (paskowe) ze względu na szybkość wykonania analizy (kilka minut) i łatwą interpretację wyniku. Przy wyborze metody analitycznej należy pamiętać, że test powinien wykrywać możliwie dużą ilość antybiotyków przy możliwie bliskim MRL poziomie i być odpowiednio specyficzny. Najczęściej wykonywaną analizą jest wykrywanie w jednym teście antybiotyków betalaktamowych i tetracyklin (np. test Twinsensor). W przypadku produkcji produktów eksportowanych do krajów Unii Celnej, standardowo, poza sprawdzaniem antybiotyków betalaktamowych i tetracyklin, przeprowadza się analizę w kierunku pozostałości chloramfenikolu i streptomycyny. Taką analizę można również przeprowadzić przy zastosowaniu jednego testu (np. test 4Sensor).

Doniesienia Europejskiej Agencji Leków z listopada 2021 wskazują jednak, że w latach 2011 – 2020 odnotowano w Polsce wzrost sprzedaży weterynaryjnych środków przeciwdrobnoustrojowych do leczenia zwierząt produkujących żywność o 48,8%. Jak wynika z wykresu poniżej, największa sprzedaż dotyczy penicylin (betalaktamy) oraz tetracyklin, natomiast obserwuje się również duży udział innych grup antybiotykowych: makrolidy, fluorochinolony, pleuromutyliny, polimyksyny, sulfonamidy, aminoglikozydy.

 

 

https://www.ema.europa.eu/en/veterinary-regulatory/overview/antimicrobial-resistance/european-surveillance-veterinary-antimicrobial-consumption-esvac#reporting-of-antimicrobial-sales-and-use-in-animals-section

Powyższe dane mogą prowadzić do założenia, iż w najbliższym czasie wystąpi konieczność szerszego badania mleka w kierunku pozostałości antybiotyków, aby zapewnić jego pełniejszy monitoring i związane z tym bezpieczeństwo. Oczywiście rodzi się pytanie, czy istnieją odpowiednie metody analityczne, które byłyby w stanie wykryć szeroką grupę antybiotyków na odpowiednich poziomach detekcji.

 

mleko 

 

Aby ułatwić zakładom mleczarskim zmierzenie się z takim wyzwaniem belgijska firma Unisensor wprowadziła na rynek metodę Extenso, która w zaledwie w 13 minut pozwala na wykrycie około 100 antybiotyków z wielu grup antybiotykowych. System Extenso umożliwia również wykrywanie melaminy oraz aflatoksyny. Wykonanie analizy nie różni się zasadniczo od tej paskowej, standardowo stosowanej w zakładach mleczarskich. Dodatkowym atutem metody jest fakt, iż producent przygotował trzy rodzaje testów, które pozwalają na kontrolę mleka w kierunku tych antybiotyków, które są wymagane na poszczególnych rynkach eksportu: europejskim, chińskim czy Unii Celnej.

Autor: Maria Chaczyńska
Key Account Manager w NOACK Polen Sp. z o.o.

źródło: NOAK GROUP


POWIĄZANE

Sekrety bezpiecznych transakcji online: Najlepsze praktyki dla użytkowników syst...

Jak wynika z najnowszego sondażu, 76,1% Polaków na co dzień oszczędza na zakupac...

Folia stretch jest niezwykle wszechstronnym materiałem, który ma szereg różnych ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę