Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Moda na gotowanie przybiera na sile. Polacy oblegają warsztaty kulinarne

14 listopada 2017
Moda na gotowanie przybiera na sile. Polacy oblegają warsztaty kulinarne

Moda na gotowanie to od kilku lat jeden z wiodącym trendów. Polacy kucharzą już nie tylko z konieczności i poczucia obowiązku, ale przede wszystkim dla przyjemności oraz relaksu. Co więcej, dla wielu przyrządzanie potraw i kulinarne eksperymenty stały się swoistą pasją czy sposobem na życie. Dowodem jest popularność wszelkiego rodzaju kursów i warsztatów kulinarnych, na których nie brakuje chętnych, by szkolić się i doskonalić umiejętności pod okiem profesjonalistów.

 

Apetyt na gotowanie


Skąd u Polaków zainteresowanie kulinariami? Bez wątpienia, w rozwoju mody na gotowanie, znaczącą rolę odegrały liczne produkcje telewizyjne i kulinarne programy typu reality show. Kolejne edycje takich formatów jak: „MasterChef”, „Kuchenne rewolucje” czy „Bake Off – Ale Ciacho” cieszą się niesłabnącą popularnością. Na brak wiernych czytelników nie mogą też narzekać topowi blogerzy kulinarni. Podobnie jak uznane serwisy o gotowaniu, które notują stałe wzrosty liczby odsłon. Polacy chętnie korzystają z ogólnodostępnych, często nieskomplikowanych przepisów, które inspirują i zachęcają do eksperymentowania oraz tworzenia własnych kompozycji smakowych. Udowadniają także, że gotowanie wcale nie musi pochłaniać wiele czasu, a przy odrobinie chęci, pichcić może każdy z nas. Genezy zjawiska szukać należy również w zmianie stylu życia naszych rodaków. Żyjemy intensywniej, potrzebujemy zdrowych, szybkich i smacznych przepisów, jednocześnie z rozmysłem komponujemy codzienne menu i zwracamy uwagę na etykiety produktów. Nie bez znaczenia pozostaje także większa otwartość na zagraniczne potrawy, pełne wpływów rozmaitych kultur, jak i
chęć modyfikowania dań, pochodzących z rodzimej kuchni. Polacy nie boją się eksperymentować i często sprawdzone, tradycyjne receptury od swoich przodków, traktują jako bazę do autorskich wariacji kulinarnych. Aktualne trendy w gotowaniu to także przejaw zmian w ogólnym podejściu do życia. Polacy zaczęli celebrować chwile, delektować się jedzeniem. Dostrzegli, iż wspólne pichcenie z rodziną i przyjaciółmi, może być idealnym sposobem spędzania wolnego czasu. Gotowanie przestało kojarzyć się z pozbawionym finezji, nużącym obowiązkiem, a stało się prawdziwą przyjemnością, kreatywną odskocznią od codziennych spraw.

 

Z pasji do gotowania

 

O tym, iż aktualnie kulinaria zajmują czołową pozycję wśród zainteresowań Polaków, najlepiej świadczy popularność wszelkiego rodzaju kursów i warsztatów gotowania. Polacy chętnie nabywają nowe umiejętności, szkolą się i edukują w zakresie gotowania. Wiedzę pragną czerpać od profesjonalistów, którzy tajniki sztuki kulinarnej opanowali do perfekcji. Techniki filetowania i porcjowania ryb, przygotowywanie świeżego makaronu czy rozbiór drobiu to tylko początek długiej listy proponowanych warsztatów. Wzrost zainteresowania tematyką gotowania zauważyli także właściciele firm i menedżerowie dużych korporacji, którzy wykorzystują potencjał kulinarnych eventów w kontekście integracji zespołu. I dla nich rynek dostarcza wiele zróżnicowanych ofert. Jak podkreśla Joanna Hoc-Kopiej z Dworu Korona Karkonoszy, gdzie od 20 lat organizowane są różnorodne eventy, rekordy popularności notują m.in. turnieje kulinarne. – Boom na naukę gotowania trwa w najlepsze. Jeśli dołożymy do tego element zdrowej rywalizacji, powstaje pojedynek kulinarny z prawdziwego zdarzenia. Bo któż nie chciałby sprawdzić swoich umiejętności, pod okiem zespołu profesjonalistów? Zauważalna jest także tendencja powrotu do źródeł i zagłębiania w regionalną tradycję. Warsztaty kulinarne – proces produkcji piwa, nalewek regionalnych, miodów i pierników to nasze ostatnie hity. Mieszkańcy naszego regionu odtwarzają dolnośląską tradycję, stąd też nowe browary i powstające małe manufaktury. Współpracując z nimi jesteśmy w stanie przenieść uczestników warsztatów w odległe czasy, jednocześnie odkrywając nieznane dotąd tajemnice. Sądząc po zainteresowaniu tego rodzaju eventami, idea czerpania z przeszłości i tworzenia nowej tradycji ma w Polsce wielu zwolenników – podsumowuje ekspert Dworu Korona Karkonoszy.

 

 

Informacje o firmie:

 

Dwór Korona Karkonoszy to lider w organizacji wesel na Dolnym Śląsku. Odrestaurowany, stylowy obiekt znajduje się w Sosnówce, w bezpośrednim sąsiedztwie Karkonoskiego Parku Narodowego, zaledwie 6 km od Karpacza oraz około 100 km od Wrocławia. Do dyspozycji gości jest m.in. Dworska Sala Balowa (jedna z najwyższych w regionie – ponad 9 m), Somemelier Club, Biblioteka Cafe, Scena Pub, kawiarnia w ogrodzie różanym oraz Centrum Imprez Plenerowych. Dwór Korona Karkonoszy to także Stylowe Centrum Konferencyjne, które od 20 lat organizuje różnorodne eventy dla najbardziej wymagających firm w Polsce i za granicą. W ofercie znajdują się m.in. Turnieje Kulinarne, Biesiady Piwne, warsztaty tematyczne oraz wycieczki kulinarne.

 

Więcej informacji o eventach skierowanych dla firm:

http://www.koronakarkonoszy.pl/dla-firm/



Biuro prasowe Dworu Korona Karkonoszy


POWIĄZANE

Rada Europy przyjmuje ulepszone przepisy o ochronie przed agrofagami roślin Rada...

Główny Inspektor Sanitarny dr n. med. Paweł Grzesiowski przekazał 18.11.2024 pod...

Kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 są niezbędne dla naszego zdrowia, a ich supleme...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę