Kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych pełni ogromną rolę w życiu najmłodszych. Coraz większa liczba rodziców zwraca uwagę na to, czy posiłki podawane ich dzieciom są odpowiednio zbilansowane, odżywcze i różnorodne. Śniadanie jest niezwykle istotnym posiłkiem, ponieważ dostarcza energii i niezbędnych składników odżywczych, kluczowych do prawidłowego funkcjonowania organizmu dorastających dzieci. Dlatego warto zadbać, aby pierwszy posiłek dnia było zdrowy, pożywny i smaczny. Mleko i jego produkty stanowią doskonałe źródło wapnia i białka, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka. Poniżej przedstawiamy trzy propozycje zdrowych i pożywnych śniadań dla najmłodszych koneserów mlecznych przysmaków.
Śniadania dla małych superbohaterów
1. Wytrawne babeczki dla małych smakoszy
Składniki:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 2 jajka
- ¾ szklanki mleka
- ⅓ szklanki oleju roślinnego
- 1 ½ szklanki startego sera (np. żółtego lub gouda)
- ½ szklanki posiekanych warzyw (np. papryka, cebula, szpinak)
Sposób przygotowania:
Przed nagrzaniem piekarnika do 180°C, przygotuj foremki na babeczki, wykładając je papilotkami lub natłuszczając i oprószając mąką. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. W drugiej misce ubij jajka, dodaj mleko i olej. Dokładnie wymieszaj. Suchą mieszankę powoli dodawaj do mokrej, mieszając delikatnie, aż składniki się połączą. Dodaj starty ser i posiekane warzywa do ciasta. Delikatnie wymieszaj. Napełnij foremki na babeczki przygotowanym ciastem, wypełniając je do około 3/4 pojemności. Piecz babeczki w nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut, lub do momentu, gdy nabiorą złotego koloru i ich wierzch stanie się sprężysty. Wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut. Podawaj ciepłe lub w temperaturze pokojowej.
2. Kefirowe mini placuszki
Składniki:
- 3 jajka
- pół szklanki kefiru
- 2 łyżki oleju
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 jabłka
- szczypta soli
- olej do smażenia
- mus z malin
Sposób przygotowania:
Kefir wymieszaj z jajkami i olejem. W drugiej misce połącz suche składniki. Połącz ze sobą mokre i suche składniki, wymieszaj je na gładkie ciasto. Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Starte owoce dodaj do gotowej masy i dokładnie wymieszaj. Niewielkie placuszki smaż na wolnym ogniu z obu stron. Gotowe placuszki polej musem malinowym.
3. Kolorowa pasta twarogowa
Składniki:
- 200 g sera twarogowego chudego
- 50 ml jogurtu naturalnego
- 45 g rzodkiewki
- 20 g szczypiorku
- 40 g ogórka
Sposób przygotowania:
Warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek posiekaj drobno. Twarożek przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj jogurt, szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj. Pastę podawaj na kromkach ciemnego pieczywa lub jako dip do warzyw.
***
Wszystkie informacje dotyczące programu dostępne będą na stronie www.kochammleko.pl oraz na profilu „Mamy kota na punkcie mleka” na portalu Facebook. Program „Mamy kota na punkcie mleka” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka i realizowany przez Polską Izbę Mleka we współpracy z Polską Federacją Hodowców Bydła i Producentów Mleka
oprac. e-mk, ppr.pl