Coraz chłodniej za oknem, a skoro słońce już nas nie ogrzewa, to warto zadbać o dostarczenie energii organizmowi „od środka” i wprawienie go w dobry nastrój. I ważne, by była to zdrowa i pożywna porcja.
Gdy myślimy o rozgrzaniu i przyjemnej chwili dla siebie, to często pojawia się nam w wyobraźni kubek gorącego kakao. Obejmujemy go dłońmi, które ogarnia przyjemne ciepło, czujemy zapach ziarna kakaowca. I pierwszy łyk. Od razu robi się nam przyjemnie, błogo, ogarnia nas spokój, a uśmiech sam pojawia się na twarzy. Zanim po tym opisie pospieszycie do kuchni, by już gotować mleko do przygotowania napoju ze sproszkowanych nasion owoców kakaowca, przeczytajcie, jakie bogactwo kryje w sobie filiżanka kakao.
Otóż kakao to skarbnica magnezu, który łagodzi depresyjne nastoje i wycisza w sytuacjach stresowych. W swoim składzie ma także kwas walerianowy. Kolejny ważny składnik to tryptofan - niezbędny aminokwas egzogenny, który nie jest wytwarzany w organizmie człowieka, więc musi być dostarczany wraz z pożywieniem. Do jego syntezy zdolne są jedynie niektóre rośliny i bakterie.
Tryptofan wykorzystywany jest przez mózg do wytwarzania neuroprzekaźnika zwanego serotoniną, który zapewnia spokój i daje uczucie szczęścia. Serotonina z kolei reguluje sen i wpływa na aktywność umysłową oraz stan emocjonalny. Niski poziom tego neuroprzekaźnika może być przyczyną bezsenności, rozdrażnienia, obniżonego nastroju, a w efekcie depresji.
Ale nie tylko ziarna kakaowca mają w swoim składzie tryptofan. Naturalnym, najbardziej obfitym jego źródłem są produkty białkowe, w tym mleko.
Mleko to potężna dawka zdrowia. Wystarczy spojrzeć na jego skład. Białka pełnowartościowe zawarte w tym smacznym napoju: kazeina, albuminy, globuliny, są łatwo przyswajalne i łatwo strawne. Cukier mleczny z kolei, czyli laktoza ułatwia wchłanianie wapnia, magnezu i cynku, wpływa na uczucie sytości oraz wpływa na efekt bifidogenny – powoduje zwiększanie korzystnej mikroflory jelitowej, obniża też indeks glikemiczny.
Kolejny składnik mleka to łatwo przyswajalne tłuszcze. Zaraz za nimi znajduje się całe bogactwo witamin: A, D, E, witaminy z grupy B (B2, B6, B12), C, K, kwas pantotenowy oraz potrzebnych organizmowi pierwiastków: fosfor, magnez, żelazo cynk, miedź, jod. I wreszcie to, z czego mleko jest najbardziej znane – wapń.
Sięgając więc po mleko na przygotowanie kakao warto pamiętać, że dajemy swojemu organizmowi dawkę zdrowia i antydepresantu jednocześnie. A na jesienne wieczory nie ma nic lepszego.
Projekt „Mamy kota na punkcie mleka” realizowany jest przez Polską Izbę Mleka oraz Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka, sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.
Biuro Prasowe Kampanii Mamy kota na punkcie mleka