Fermentowane produkty mleczne zawierające żywe kultury bakterii stanowią doskonałe źródło składników mineralnych i witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu dzieci i dorosłych. Poprawiają równowagę flory jelitowej, wspomagają trawienie i wzmacniają odporność. Cechują się najmniejszą ilością laktozy ze wszystkich produktów nabiałowych. Powinny być stałym elementem codziennego jadłospisu osób w każdym wieku. Czym są i jakie korzyści płyną ze spożywania mlecznych produktów fermentowanych?
Czym dokładnie są mleczne produkty fermentowane?
Fermentacja jest sposobem przedłużania wartości mleka. Zgodnie z definicją Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej mleczne produkty fermentowane to wyroby powstałe z mleka pełnego, częściowo lub całkowicie pozbawionego tłuszczu, bądź też otrzymane z odtworzonego z mleka w proszku, poddane fermentacji przy użyciu specyficznych mikroorganizmów, które rozkładają laktozę, jednocześnie obniżając pH mleka i powodując jego koagulację. Wśród nich wyróżniamy m.in. jogurty, kefiry, maślanki czy mleko ukwaszone.
Dlaczego warto podawać je dzieciom?
Fermentowane produkty mleczne dostarczają organizmowi wiele cennych składników pokarmowych stanowiących podstawę zdrowego odżywiania, w tym m.in. wartościowe białko, łatwo przyswajalny wapń, witaminy i różnorodne składniki mineralne. Mają korzystny wpływ na równowagę flory jelitowej, dzięki czemu regulują prawidłowy przebieg procesu trawiennego, zapobiegają wzdęciom, zaparciom, odbudowują dobrą florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym człowieka. Obfitują w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D) oraz te z grupy B (w szczególności B2). Wspomagają pracę układu odpornościowego i wspierają zdrowy rozwój dziecka. Produkty mleczne takie jak jogurt, kefir i maślanka można podawać dzieciom, które ukończyły 6 miesiąc życia. Początkowo niemowlęta mogą przyjmować je kilka razy w tygodniu. Jeśli nie wystąpią reakcje alergiczne można zacząć stopniowo zwiększać dawkę. Aby urozmaicić dietę dziecka do produktów mlecznych warto dodać owoce, np. w postaci musu z jogurtem. Taki zabieg pozwoli dziecku odkrywać nowe, ekscytujące smaki i pozytywnie wpłynie na jego procesy poznawcze.
Fermentowane produkty mleczne są niezwykle ważne w prawidłowym funkcjonowaniu układu zdrowotnego człowieka. Zgodnie z zaleceniami opracowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia dorosły człowiek powinien spożywać dziennie 2 – 3 porcje produktów mlecznych. Dla dzieci i młodzieży w okresie wzrostu zalecana dawka wzrasta nawet do 4 porcji każdego dnia.
Produkty mleczne mogą stanowić zarówno podstawę posiłku, jak i jego wartościowe uzupełnienie. Przy ich wyborze warto kierować się zasadą „mniej znaczy więcej” i decydować się na te naturalne, bez dodatku cukru czy syropu glukozowo-fruktozowego.
***
Więcej informacji o mleku i produktach mlecznych dostępnych jest na stronie kampanii
„Mamy kota na punkcie mleka”, sfinansowanej z Funduszu Promocji Mleka.