Dbając o dietę swojej rodziny zawsze korzystaj z rzetelnych źródeł informacji
Temat zdrowego odżywienia jest bardzo często poruszany w Internecie, mediach społecznościowych czy podczas rozmów z przyjaciółmi. To poczucie odpowiedzialności za zdrowie swoje i całej rodziny sprawia, że ta kwestia wzbudza w nas wiele emocji. Właśnie dlatego bardzo często poszukujemy informacji na temat diety w sieci.
Zdrowa i zbilansowana dieta to taka, która zawiera w sobie wszystkie potrzebne składniki do prawidłowego funkcjonowania organizmu pozyskane z wartościowych produktów. To właściwa proporcja uwzględniająca takie elementy jak białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy, składniki mineralne czy błonnik.
Zaufanie do treści publikowanych w sieci i mediach społecznościowych sprawia, że przeczytane informacje bardzo często uznajemy za fakty wierząc, że każdy news poparty jest rzetelnymi źródłami.
Niestety okazuje się, że często niesłusznie ufamy we wszystkie opublikowane treści, z tego powodu zawsze warto sprawdzać informacje w wiarygodnych źródłach.
Brak weryfikacji informacji może spowodować, że zamiast dbać o zdrową dietę dla całej rodziny, eliminujemy z niej potrzebne składniki, czy wartościowe produkty. Wierząc w publikowane mity na temat żywności, odstawimy produkty, które są zdrowe i niezbędne. Pozbawiając się z diety bezcennego źródła dobrze przyswajalnych składników odżywczych, możemy narazić siebie i całą rodzinę na ich niedobór lub zmusić do uzupełnienia ich sztuczną suplementacją. Jednym z najczęściej atakowanym w sieci produktem jest drób, na którego temat krąży wiele mitów, a nowe fake newsy pojawiają się nawet kilka razy w roku.
Natomiast drób jest mięsem odżywczym i lekkostrawnym, świetnym elementem diety dla każdego członka rodziny. Dostarcza organizmowi cennego białka z kompletem wartościowych aminokwasów. Ponadto drób jest źródłem niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i składników mineralnych. Wśród nich znajdują się ważne przeciwutleniacze – witaminy A, E i C – a także odpowiadające za metabolizm komórkowy i poprawiające przemianę materii witaminy z grupy B, w tym witamina B12 (której nie dostarczymy z białkiem roślinnym) oraz witamina PP, odpowiadająca m.in. za prawidłowy poziom glukozy we krwi. W mięsie drobiowym zawarte jest także łatwo przyswajalne żelazo oraz cynk, który pozytywnie wpływa na cerę, skórę i paznokcie, a także zwiększa odporność organizmu. Spożywając mięso drobiowe, dostarczamy naszemu organizmowi również ważnych składników mineralnych takich, jak magnez czy potas.
W przestrzeni Internetu i telewizji często ukazują się zmanipulowane materiały pochodzące z krajów trzecich, przedstawione jako „materiały dowodowe” nagrane w polskich hodowlach. Tak przedstawione informacje mogą zachwiać wiarygodnością polskiego drobiu wśród konsumentów, ponieważ mogą oni odnieść wrażenie, że kupując w sklepach mięso drobiowe, otrzymują produkt niebezpieczny i niezdrowy. Tymczasem, należy zawsze skonfrontować mity i newsy z rzetelnymi informacjami publikowanym np. przez krajowe i rządowe organizacje.
Weryfikując treści udostępniane w Internecie na temat żywności, zadbamy o prawidłową dietę dla swojej rodziny oraz będziemy zapobiegać rozprzestrzenianiu się dezinformacji i mitów, które mogą zagrażać zdrowiu naszemu i naszych bliskich.
Największe fałszywe informacje dotyczące drobiu to:
1. Podawanie antybiotyków Bezspornym fałszywym oskarżeniem jest najczęściej powtarzany mit dotyczący drobiu - powszechne stosowanie antybiotyków i stymulatorów wzrostu. W Polsce obowiązuje całkowity zakaz podawania antybiotyków z wyjątkiem sytuacji, gdy w stadzie wystąpi choroba. Dopiero w takim wypadku i decyzją lekarza weterynarii podaje się jakiekolwiek weterynaryjnie produkty lecznicze. Środki te podawane są pod ścisłym nadzorem uprawnionego lekarza weterynarii, a proces ten zawsze musi odbywać się przy bezwzględnej konieczności zachowania okresu karencji dla konkretnej substancji, czyli terminu, który gwarantuje całkowite pozbycie się pozostałości leku organizmu ptaków poddanych leczeniu. Antybiotykowe stymulatory wzrostu są także zakazane przez prawo. Produkty te znajdują się na liście substancji zabronionych do stosowania.
Mięso drobiowe jest szczegółowo badane.
Zarówno prawidłowość stosowanego leczenia u drobiu, jak i ewentualne nielegalne użycie substancji niedozwolonych objęte są ogólnopolskim monitoringiem. Ścisłe kontrole mięsa drobiowego, przeprowadzane zarówno przez producentów, jak i przez Inspekcję Weterynaryjną wykazują, że nadmierne stosowanie weterynaryjnych produktów leczniczych w przypadku drobiu to przypadki niezmiernie rzadkie/incydentalne. W sytuacji stwierdzenia zbyt wysokiego ich poziomu w tkankach lub wykrycia zakazanej substancji w mięsie drobiowym, cała partia jest natychmiast wycofywana z dystrybucji. Oznacza to, że w wyrobach z kurcząt oraz innych gatunków drobiu antybiotyki nie występują.
Antybiotyki podawane są TYLKO i WYŁĄCZNIE w sytuacji, gdy w stadzie wystąpi choroba i zawsze pod ścisłą kontrolą uprawnionego lekarza weterynarii. Dopuszczenie drobiu po leczeniu do konsumpcji ściśle związane z bezwzględnym przestrzeganiem okresów karencji zastosowanych leków. Takie działanie wyklucza możliwość zawartości antybiotyków w mięsie drobiowym.
2. Aplikowanie hormonów
„Mit hormonów” – takim hasłem zostało nazwane drugie najczęściej powtarzane stwierdzenie dotyczące drobiu, mianowicie - szybki wzrost drobiu osiągany poprzez duży przyrost masy ciała jest możliwy jedynie przy użyciu hormonów przyspieszających wzrost.
W Unii Europejskiej stosowanie hormonów jest surowo zabronione.
Dodatkowo ze względu na właściwości chemiczne i biologiczne hormonów wzrostu ich zastosowanie byłoby bardzo skomplikowane i najzwyczajniej nieopłacalne szczególnie, że według naukowców i specjalistów ich stosowanie jest nieskuteczne.
Warto wiedzieć, że nowoczesny chów drobiu oparty jest na odpowiednim doborze rasy ptaków, które wyróżniają się stosunkowo szybkim tempem wzrostu, a także dzięki zastosowaniu odpowiednio zbilansowanej paszy i optymalnych warunków środowiska w chowie.
Należy wyraźnie podkreślić, że hormony w mięsie drobiowym i wyrobach drobiowych nie występują.
3. Genetycznie modyfikowane mięso
Kolejny powtarzany fake news to „mięso drobiowe jest genetycznie modyfikowane i niezdrowe”. W pierwszej kolejności należy podkreślić, że mięso drobiowe produkowane w Polsce nie jest mięsem GMO - nie jest modyfikowane genetycznie.
Faktem jest, że drób karmiony jest paszą zawierającą np. składniki GMO (przykładowo soję), jednakże wyniki badań bezsprzecznie wykazują, iż nie ma możliwości, aby w jakikolwiek sposób wpływało to na jakość mięsa. Mięso drobiowe jest bezpieczne i zdrowe niezależnie od tego, czy dób był karmiony paszą zawierającą GMO, czy też nie.
Mając na uwadze kontrowersje, jakie budzi ten temat, naukowcy na całym świecie, w tym w Polsce (Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie, Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach) prowadzili wieloletnie badania dotyczące wpływu na zdrowie drobiu żywionego paszami zawierającymi GMO. Wszystkie wyniki badań są zbieżne – nie stwierdzają wpływu na zdrowotność ptaków, przyrost czy skład mięsa.
Żadne dostępne na rynku polskim mięso drobiowe i jego przetwory nie zawierają GMO.
4. „Choroba białych włókien”
Mitem, który powstał w zeszłym roku to wymyślona choroba mięsa drobiowego nazywana „chorobą białych włókien”. Przede wszystkim należy podkreślić, że prezentowana w materiałach i na zdjęciach pierś kurczaka zawierała tkankę tłuszczową, którą określano mianem choroby. Syndrom białych włókien jest skutkiem odkładania się komórek tłuszczowych na powierzchni mięśnia piersiowego. Co więcej, białe paski, nawet najbardziej widoczne, nie stanowią kwestii bezpieczeństwa żywności, ani nie są związane z dobrostanem kurcząt. To tylko kwestia walorów estetycznych. Białe włókna widoczne na mięsie drobiowym nie są w żaden sposób szkodliwe.
5. Złe warunki hodowli
Często publikowana jest nieprawdziwa opinia na temat warunków hodowli drobiu, podtrzymując teorię o chowie klatkowym w zupełnych ciemnościach czy ścisku. Warunki hodowli oraz utrzymania drobiu wyznaczają restrykcyjne normy prawa polskiego i Unii Europejskiej. Regulacjom objęta jest między innymi obsada ptaków (czyli zagęszczenie) oraz natężenie światła i długość tzw. dnia świetlnego. Wymagania w zakresie dobrostanu zwierząt mają na celu zapewnienie im zdrowia, komfortu bytowania, a także zapobiegania zranieniom i cierpieniu.
Obowiązujące prawo mówi, że kurczęta brojlery dogląda się co najmniej dwa razy dziennie.
Dodatkowo każdy hodowca drobiu znajduje się pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej, a służby weterynaryjne okresowo kontrolują m.in. dobrostan zwierząt, czyli odpowiedni stan zdrowia psychicznego i fizycznego, który jest osiągany dzięki prawidłowym warunkom chowu.
Polska ma jedno z najbardziej restrykcyjnych praw dotyczących dobrostanu zwierząt hodowlanych.
Polski drób jest bezpieczny.
Projekt finansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
Źródło informacji: https://dobrydrob.pl/
źródło: Biuro Prasowe Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza