Minęło dokładnie sześć miesięcy od rozpoczęcia Międzynarodowego Roku Owoców i Warzyw ogłoszonego przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Kampania „Moc Polskich Warzyw” to inicjatywa, która również ma na celu zwiększanie świadomości konsumentów oraz promocję zdrowego odżywiania, opartego na spożywaniu najwyższej jakości polskich warzyw, przy jednoczesnym wspieraniu krajowych producentów.
Cele kampanii „Moc Polskich Warzyw”
Zrzeszenie Producentów Papryki RP przy wsparciu innych organizacji skupiających producentów warzyw, od kilku lat prowadzi działania na rzecz poprawy stanu zdrowia Polaków. Poprzez przekonywanie konsumentów do zwiększenia udziału polskich warzyw w codziennej diecie, projekt „Moc Polskich Warzyw” realizuje cele, na które zwróciła również uwagę Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
Warzywa i ich przetwory stanowią podstawę zdrowej i zbilansowanej diety. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożycie minimum 400 gramów warzyw i owoców dziennie, najlepiej w podziale na 5 porcji. Jest jeszcze dużo do zrobienia w kwestii ukierunkowania nawyków żywieniowych Polaków. Wg badań zjadamy średnio ok. 280 gramów owoców i warzyw dziennie – znacznie mniej niż przeciętny Europejczyk (340 g). Co więcej, dietetycy rekomendują, aby minimum połowę każdego talerza należało właśnie do warzyw. Najlepsze są oczywiście te polskie, zbierane lokalnie w pełni sezonu.
Jedzmy polskie warzywa sezonowe
Lipiec jest miesiącem, w którym możemy kupić niemal wszystkie warzywa pochodzące od polskich producentów. Pamiętajmy aby zawsze zwracać uwagę na kraj pochodzenia warzyw. Wykorzystajmy pozostałe miesiące trwającego Roku Owoców i Warzyw, aby na zawsze poprawić nasze nawyki żywieniowe jedząc jeszcze więcej polskich warzyw.
O projekcie
„Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Biuro prasowe kampanii „Moc Polskich Warzyw”