Niedawno informowaliśmy, że Ukraina uzyskała zatwierdzenie na wywóz mięsa drobiu do Japonii. Ukraińska prasa już się rozpisuje o przygotowaniach przedsiębiorstwa MHP - lidera sektora drobiarskiego na Ukrainie - do eksportu na rynek jednego z największych importerów kurczaków na świecie.
Z uwagi na to, że preferencje Japończyków odnośnie konsumpcji drobiu są odmienne od europejskich czy bliskowschodnich standardów trwają szczegółowe uzgodnienia z potencjalnymi importerami co do konkretnych linii produktów i opakowań pożądanych przez azjatyckich klientów.
W Japonii najcenniejsze jest tak zwane czerwone mięso drobiowe, czyli produkty z nóg, a nie filety. MHP w ciągu najbliższych 3 - 4 miesięcy opracuje grupę produktów, które interesują japońskich importerów i wyśle partie testowe w celu zaakceptowania standardów jakościowych i pakowania mięsa.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz