Meksykańscy naukowcy wykazują postępy w próbach zastąpienia importu kukurydzy z USA. Uczeni jednego z wiodących meksykańskich uniwersytetów rolniczych wykazali postępy w produkcji większej ilości niemodyfikowanych genetycznie żółtych nasion kukurydzy, aby zastąpić importowane ziarna ze Stanów Zjednoczonych.
Eksperci z Autonomicznego Uniwersytetu Chapingo, na północno-wschodnim skrzydle Mexico City, ujawnili postępy w rozwoju nasion do siewu. Według naukowców trzymetrowe łodygi kukurydzy wyrosły z gleby na dużym polu w Chapingo, co jest pierwszą oznaką potencjalnej przyszłej alternatywy dla producentów żywności, takich jak Kellogg (KN) i meksykańska marka Maseca (GRUMAB. MX) .
Pola zasiane w maju wygenerowały nowe hybrydowe odmiany nasion, które zostaną przetestowane w 2024 r. z wypuszczeniem do siewu w 2025 r.
"To, co zamierzamy zrobić, to zapewnić hodowcom nasiona, których potrzebują... oraz pakiet technologiczny w celu osiągnięcia pożądanych plonów "- powiedział Claudio Carballo, kierownik operacyjny projektu produkcji nasion kukurydzy Chapingo.
oprac, e-mk,ppr.pl na podst źródło: Reuters