W dniach 21 - 25 października odbyła się 24 Olimpiada Kulinarna w Erfurcie. Jest to jeden z najważniejszych i najbardziej prestiżowych konkursów w świecie kulinarnym. W tym roku 2000 szefów kuchni z 59 krajów przygotowywało ponad 7000 świeżych dań rywalizując w 18 przeszklonych kuchniach, czyniąc tym samym hale targów w Erfurcie największą restauracją świata.
Polskę reprezentowała, objęta patronatem Prezesa Agencji Rynku Rolnego, Narodowa Reprezentacja Juniorów wystawiona przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
Pierwszym sukcesem młodych polskich kucharzy było zdobycie brązowego medalu w wymagającej kategorii „Hot Kitchen” - przygotowania na oczach widowni i zaserwowania do degustacji 60 porcji dań narodowych w postaci przystawki, dania głównego i deseru.
Zmagania zakończyły się 25 października – trzymajmy kciuki za kolejne sukcesy Polaków!
ARR