Polacy chcą się zdrowo odżywiać i coraz większą uwagę zwracają na to, co wkładają do koszyka zakupowego. To właśnie dlatego warto mieć w swoim sklepie masło klarowane czyli inaczej masło ghee, będące nieodłącznym element zdrowej diety.
Właściwości masła klarowanego były znane już 2-3 tys lat temu. W tamtych czasach głównym powodem jego wytwarzania był długi okres przechowywania, bowiem podczas klarowania dochodzi do zniszczenia bakterii i odparowania wody, w wyniku czego zostaje sam tłuszcz, który nie ulega jełczeniu. Kolejnym elementem decydującym o jego popularności były także względy zdrowotne, ponieważ masło ghee traktowano nawet przed laty jako środek leczniczy, gotując w nim zioła stosowane przy różnych schorzeniach.
Teraz, masło klarowane używa się w kuchni ze względu na jego wysoką temperaturę dymienia, umożliwiającą bezpieczne smażenie produktów w wysokiej temperaturze, a także dla podkreślenia smaku potraw, które w przypadku masła ghee są także bezpieczne dla osób z nietolerancją laktozy. Pomimo upływu czasu masło klarowane nie straciło swoich zdrowotnych właściwości, dlatego warto promować go w swoim sklepie, jako produkt, który nie tylko nie zwiększa ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego (przy smażeniu do 60 minut), ale także wycisza stany zapalne przewodu pokarmowego, pomaga w usuwaniu toksyn, przyspiesza metabolizm i pozytywnie wpływa na kości, dzięki zawartości wit.K i wit. D.
Współczesny konsument to wymagający konsument, który tworzy nowe mody żywieniowe, a my: producenci i handlowcy musimy zrobić wszystko, aby spełnić jego oczekiwania.
Biuro prasowe Sertop