Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Lubisz kasze? Nie zapominaj o kukurydzianej!

7 września 2023
Lubisz kasze? Nie zapominaj o kukurydzianej!

Szeroko wykorzystywana w kuchniach świata, w Polsce gości na stołach stosunkowo rzadko. Kasza kukurydziana – jedna z najmniej popularnych w naszym kraju kasz. Tymczasem to znakomity lekkostrawny produkt, który na długo zapewnia uczucie sytości, wspiera naszą odporność i ma silne właściwości antyoksydacyjne. O zaletach kaszy kukurydzianej w diecie mówi Magdalena Czyrynda-Koleda, specjalistka ds. żywienia i ekspertka kampanii „Kukurydza – źródło zdrowia, energii i smaku”.

 

Kasza kukurydziana, nazywana przez wielu polentą, otrzymywana jest z obłuskanego i połamanego ziarna kukurydzy. Występująca pod postacią drobnego lub grubego grysiku, świetnie nadaje się do dań słodkich i na słono. We Włoszech jada się ją z dodatkiem sera i sosów, w Ameryce Środkowej i Południowej wykorzystuje do przygotowania tortilli, a w kuchni rumuńskiej robi z niej mamałygę, gotując kaszę na mleku lub wodzie.
W Polsce sięgamy jednak po nią dosyć rzadko. Spośród dostępnych w naszym kraju kasz, kukurydziana jest jedną z tych, które wybieramy najrzadziej – jada ją jedynie 4% Polaków[1].

- Niesłusznie pomijamy kaszę kukurydzianą w naszej diecie. Ze względu na swój lekkostrawny charakter oraz wyraźny żółty kolor, świetnie sprawdza się w diecie dzieci. Jest też polecana m.in. osobom zmagającym się
z problemami ze strony przewodu pokarmowego, jak zespół jelita drażliwego (IBS) lub zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO)
wyjaśnia Magdalena Czyrynda-Koleda.

Bezglutenowa, sycąca i pożywna

Największą zaletą kaszy kukurydzianej jest to, iż nie zawiera glutenu. Mogą ją więc bez przeszkód jeść osoby z celiakią, nieceliakalną nietolerancją glutenu i alergią na gluten.

Inną ważną cechą tej odmiany kaszy jest jej wartość odżywcza. – To najbardziej kaloryczna ze wszystkich kasz. Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów, które stanowią prawie 90% jej składu, 100 g kaszy dostarcza około 370 kcal. Fakt ten sprawia, że dania przyrządzane na bazie kukurydzianej dają poczucie sytości na dłużej – tłumaczy specjalistka ds. żywienia.

Dobra na odporność

Kasza kukurydziana jest dobrym źródłem selenu, który pełni ważną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Do tego jest silnym przeciwutleniaczem, który wspomaga walkę z wolnymi rodnikami
i stresem oksydacyjnym, wpływając tym samym pozytywnie na pracę hormonów i układu rozrodczego.

Bogata w składniki antyoksydacyjne

W tym rodzaju kaszy znajdziemy również β-karoten, witaminę E oraz luteinę. Każdy z tych składników odznacza się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi.

  • β-karoten wspiera zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci.
  • Luteina działa jak parasol ochronny dla narządu wzroku, chroniąc przed zwyrodnieniem plamki żółtej.
  • Witamina E, zwana inaczej witaminą młodości i płodności, bierze udział w procesie owulacji, produkcji nasienia i rozwoju komórek jajowych oraz opóźnia procesy starzenia się skóry. 

Dla niemowląt na start

Kasza kukurydziana należy do tych produktów, które często podaje się niemowlęciu podczas rozszerzania diety jako pierwsze. – Jest drobna, łatwa w przygotowaniu, pożywna i rzadko wywołuje alergię. Dzięki swoim właściwościom wspiera odporność i rozwój dziecka oraz pozytywnie wpływa na jego wzrok. Można ją przygotować na mleku mamy, na wodzie, z dodatkiem jogurtu naturalnego, na mleku modyfikowanym bądź na bazie napoju roślinnego (oprócz ryżowego). Z upływem miesięcy kasza ta będzie świetną bazą kluseczek, placuszków czy zapiekanki z warzywami – przekonuje ekspertka kampanii.

Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Kukurydza – źródło zdrowia, energii i smaku”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: https://www.kukurydzadlazdrowia.pl/ oraz na profilu: https://www.facebook.com/KukurydzaDlaZdrowia

 


[1] Badanie przeprowadzone w ramach kampanii „Lubię kaszę” przez SW Research, 2022, N=1000

oprac, e-red, ppr.pl


POWIĄZANE

Wczesne etapy wegetacji rzepaku ozimego co prawda przebiegały w sprzyjających wa...

Surowe przepisy chronią jakość i bezpieczeństwo upraw Aby nawozy mogły pojawić s...

Producenci żywności zyskują teraz dostęp do narzędzia, które maksymalizuje wydaj...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę