Szeroko wykorzystywana w kuchniach świata, w Polsce gości na stołach stosunkowo rzadko. Kasza kukurydziana – jedna z najmniej popularnych w naszym kraju kasz. Tymczasem to znakomity lekkostrawny produkt, który na długo zapewnia uczucie sytości, wspiera naszą odporność i ma silne właściwości antyoksydacyjne. O zaletach kaszy kukurydzianej w diecie mówi Magdalena Czyrynda-Koleda, specjalistka ds. żywienia i ekspertka kampanii „Kukurydza – źródło zdrowia, energii i smaku”.
Kasza kukurydziana, nazywana przez wielu polentą, otrzymywana jest z obłuskanego i połamanego ziarna kukurydzy. Występująca pod postacią drobnego lub grubego grysiku, świetnie nadaje się do dań słodkich i na słono. We Włoszech jada się ją z dodatkiem sera i sosów, w Ameryce Środkowej i Południowej wykorzystuje do przygotowania tortilli, a w kuchni rumuńskiej robi z niej mamałygę, gotując kaszę na mleku lub wodzie.
W Polsce sięgamy jednak po nią dosyć rzadko. Spośród dostępnych w naszym kraju kasz, kukurydziana jest jedną z tych, które wybieramy najrzadziej – jada ją jedynie 4% Polaków[1].
- Niesłusznie pomijamy kaszę kukurydzianą w naszej diecie. Ze względu na swój lekkostrawny charakter oraz wyraźny żółty kolor, świetnie sprawdza się w diecie dzieci. Jest też polecana m.in. osobom zmagającym się
z problemami ze strony przewodu pokarmowego, jak zespół jelita drażliwego (IBS) lub zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO) – wyjaśnia Magdalena Czyrynda-Koleda.
Bezglutenowa, sycąca i pożywna
Największą zaletą kaszy kukurydzianej jest to, iż nie zawiera glutenu. Mogą ją więc bez przeszkód jeść osoby z celiakią, nieceliakalną nietolerancją glutenu i alergią na gluten.
Inną ważną cechą tej odmiany kaszy jest jej wartość odżywcza. – To najbardziej kaloryczna ze wszystkich kasz. Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów, które stanowią prawie 90% jej składu, 100 g kaszy dostarcza około 370 kcal. Fakt ten sprawia, że dania przyrządzane na bazie kukurydzianej dają poczucie sytości na dłużej – tłumaczy specjalistka ds. żywienia.
Dobra na odporność
Kasza kukurydziana jest dobrym źródłem selenu, który pełni ważną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Do tego jest silnym przeciwutleniaczem, który wspomaga walkę z wolnymi rodnikami
i stresem oksydacyjnym, wpływając tym samym pozytywnie na pracę hormonów i układu rozrodczego.
Bogata w składniki antyoksydacyjne
W tym rodzaju kaszy znajdziemy również β-karoten, witaminę E oraz luteinę. Każdy z tych składników odznacza się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi.
Dla niemowląt na start
Kasza kukurydziana należy do tych produktów, które często podaje się niemowlęciu podczas rozszerzania diety jako pierwsze. – Jest drobna, łatwa w przygotowaniu, pożywna i rzadko wywołuje alergię. Dzięki swoim właściwościom wspiera odporność i rozwój dziecka oraz pozytywnie wpływa na jego wzrok. Można ją przygotować na mleku mamy, na wodzie, z dodatkiem jogurtu naturalnego, na mleku modyfikowanym bądź na bazie napoju roślinnego (oprócz ryżowego). Z upływem miesięcy kasza ta będzie świetną bazą kluseczek, placuszków czy zapiekanki z warzywami – przekonuje ekspertka kampanii.
Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Kukurydza – źródło zdrowia, energii i smaku”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: https://www.kukurydzadlazdrowia.pl/ oraz na profilu: https://www.facebook.com/KukurydzaDlaZdrowia
[1] Badanie przeprowadzone w ramach kampanii „Lubię kaszę” przez SW Research, 2022, N=1000
oprac, e-red, ppr.pl