Ptak_Waw_CTR_2024

Lody mogą być zdrowe

17 lipca 2018
Lody mogą być zdrowe
Newseria Lifestyle

Znają je wszyscy. Są lubiane przez najmłodszych jak i seniorów. Czy jednak jesteśmy skazani wyłącznie na gotowe lody produkowane masowo?

 

Kiedy upał staje się nie do zniesienia, szukamy ochłody i orzeźwienia. Sięgamy wtedy po lody ze sklepowych zamrażarek. Niestety, lody produkowane masowo zawierają mnóstwo niezdrowych składników: od syropu fruktozowo-glukozowego i cukru, przyczyniających się bardzo często do rozwoju cukrzycy, tłuszczów nasyconych, mogących zwiększać poziom cholesterolu, po dodatki chemiczne, które udają smaki i aromaty. Po zjedzeniu loda z takimi składnikami, wątroba i trzustka mają sporo pracy.

Okazuje się jednak, że jest inne rozwiązanie - przygotowanie tych zimnych smakołyków nie jest trudne i w bardzo prosty sposób można zrobić domowe, pyszne lody we własnej kuchni. Można nawet zrobić domowe lody na patyku! W sklepach dostępne są foremki, które po wypełnieniu masą lodową wkładamy do zamrażalnika i po kilku godzinach są gotowe! Dodatkowo domowe lody mogą być niskokaloryczne i nie ma przeszkód, aby je spożywać nawet podczas stosowania diet, mających na celu redukcję wagi. Szczególnie, jeśli znajdzie się w nich zdrowy, proteinowy składnik w postaci koktajlu Herbalife Formuła 1. Taki deser znakomicie uzupełni energię nawet po ciężkim treningu w upalny dzień.

 

Lody przygotowane na odtłuszczonym mleku lub lody sorbetowe są ciekawą propozycją dla osób będących na diecie, a nie chcących  rezygnować z tego typu deserów w ciepłe dni. Co prawda dużym nadużyciem jest stwierdzenie, że jedzenie lodów odchudza bowiem organizm, aby wyrównać temperaturę, musi zwiększyć poziom wytwarzanej energii, co stymulowane jest właśnie przez zimne posiłki, ale jest to zdecydowanie mniej zużytkowanej energii jaka znajduje się w nawet małej gałce lodów – mówi Paweł Rajewski, członek Rady Naukowej Herbalife.

 

Jest wiele rodzajów lodów. Można je przyrządzić na bazie wody, produktów mlecznych, np. jogurtów, lub soków owocowych i warzywnych. Poniżej podajemy kilka przepisów na zdrowe lody.

 

Lody na bazie wody

Są najmniej kaloryczne ze wszystkich rodzajów lodów. O ich smaku decyduje dodatek smakowy i słodzący. Dla smaku można dodać sok owocowy lub warzywny. Zamiast cukru warto użyć zamienników – stewii, ksylitolu, syropu z agawy lub karobu.

Przepis

1.5 kg  truskawek

szklanka wody

dwie łyżki syropu z agawy

świeża mięta do smaku

2 miarki Koktajlu odżywczego Herbalife Formuła 1 o smaku truskawkowym

Przygotowanie: wszystkie składniki dobrze schłodzić, zmiksować i włożyć do zamrażarki. Co pół godziny wyjmować z zamrażalnika i ponownie miksować przez kilka minut, aż do całkowitego zamarznięcia.

 

Lody mleczne

Lody jogurtowe to najzdrowsze desery na bazie produktów mlecznych. Nie są tak tłuste i kaloryczne jak te przygotowane na tłustej śmietanie, a są równie dobrym źródłem białka i wapnia. Dodatkowo, ze względu na zawarte w jogurtach żywe kultury bakterii, posiadają właściwości probiotyczne.

Przepis

½ kubka świeżych jagód

½ kubka mleka beztłuszczowego lub sojowego

120 ml beztłuszczowego jogurtu greckiego o smaku waniliowym

2 miarki Koktajlu odżywczego Herbalife Formuła 1 o smaku jagodowym

Przygotowanie: Zmiksować wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy. Można przelać do foremek do lodów na patyku. Zamrozić.

 

Sorbety
Są to zmiksowane owoce z dodatkiem soków. Najbardziej naturalne ze wszystkich lodów, właściwie bez tłuszczu i bez kalorii – jeśli nie zostaną dosłodzone. Są znakomitym źródłem witamin, składników mineralnych i polifenoli, które znajdują się w owocach.

Przepis

ok 400 g miąższu arbuza

2 łyżeczki ksylitolu

łyżeczka soku z cytryny

mięta do smaku

2 miarki Koktajlu odżywczego Herbalife Formuła 1 o smaku malinowym

Przygotowanie: Oczyszczony z pestek miąższ arbuza pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować na gładką masę z pozostałymi składnikami. Włożyć do zamrażarki na kilka godzin, do całkowitego zamrożenia. Przed podaniem można zmiksować raz jeszcze.

 

Nietypowe smaki

W ostatnim czasie coraz modniejsze stają się lody o różnych, nietypowych smakach. Hitem mogą okazać się lody wytrawne z dodatkiem warzyw: marchewki, kalafiora czy buraczków, a nawet awokado lub rozmaitych ziół. Są znakomitą propozycją dla osób, które dbają o zdrowie lub są na diecie odchudzającej – mogą zastąpić niewielki posiłek lub przekąskę, dostarczając organizmowi witamin, mikroelementów i innych składników odżywczych znajdujących się w warzywach, z których są przygotowane.

Przepis

4 banany

ok 200 g buraczka

ok 100 g malin

ok 200 g jogurtu naturalnego

2 miarki Koktajlu odżywczego Herbalife Formuła 1 o smaku waniliowym

Przygotowanie: banany pokroić w plastry, buraczka w kostkę, zamrozić przez noc (maliny również). Przed zblendowaniem wyjąć na kilka minut i zalać jogurtem. Po zmiksowaniu wszystkich składników na jednolitą masę, ponownie włożyć do zamrażarki. Smacznego!

 

 

Newseria Lifestyle


POWIĄZANE

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...

Które warzywa jedliśmy w październiku? - Kantar Polska Wśród najpopularniejszych...

Resort rolnictwa pracuje nad zmianami w ustawie o dzierżawie rolniczej. Nowe prz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę