Lazur Skalmierzycki to produkt wyjątkowy wśród serów dojrzewających. Produkowany jest według oryginalnej receptury, łączącej technologie produkcji serów pleśniowych Lazur oraz serów żółtych.
Oryginalna, skomplikowana receptura pozwoliła na stworzenie znakomitego, delikatnego sera o doskonałej równowadze smaków słodkiej śmietanki, orzechów włoskich i błękitnej pleśni oraz sprężystym, zwartym miąższu o jasnożółtej barwie.
Skalmierzycki powstaje z najwyższej jakości polskiego mleka pochodzącego z lokalnych gospodarstw, bez użycia sztucznych dodatków i konserwantów. Szlachetna pleśń sprawia, że ma znacznie wyższe wartości odżywcze niż sery żółte.
Doskonale sprawdza się jako samodzielna przekąska, składnik kanapek oraz sałat, a także dań na gorąco, takich jak: makarony, zapiekanki, pizza i tosty – łatwo się rozpuszcza, nabierając jednolitej konsystencji i idealnie się ciągnie.
Ser Lazur Skalmierzycki – plastry 100 g konfekcjonowany jest w wygodnym opakowaniu typu otwórz-zamknij.
Forum Mleczarskie