Cytrynki z rumem kolorem i kształtem przypominają… słoneczka zamknięte w słoiku. Zimą ten przysmak pozwala przywołać atmosferę upalnych dni. Latem dzięki niemu przygotujemy orzeźwiającą mrożoną herbatę i słodkości z charakterem. Wypróbuj trzy przepisy na specjały, które umilą każdy letni dzień.
Cytrynki z rumem to wizytówka ETERNO. Tak jak pozostałe wyroby tej rodzinnej firmy z Pruszkowa, powstają wyłącznie z naturalnych składników i wg tradycyjnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Do przygotowania specjału potrzeba jedynie cytryn, rumu (1,2% obj.) i cukru. Przysmak nie jest rozcieńczony wodą.
Najwyższą jakość Cytrynek z rumem potwierdza certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT nadane im dwukrotnie przez Lożę Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Cytrynki otrzymały od specjalistów z branży spożywczej maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny.
Cytrynki mają wszechstronne zastosowanie, czego dowodzą także poniższe przepisy kulinarne.
Mrożona herbata
Szybki i łatwy sposób na smaczne orzeźwienie w letni dzień.
Składniki:
- ok. 2l zaparzonej i wystudzonej czarnej lub zielonej herbaty
- 1 słoiczek Cytrynek z rumem ETERNO (wyrób został wyróżniony znakiem „Doceń polskie”)
- lód
- pęczek świeżej mięty
Do dzbanka z wystudzoną herbatą dodajemy kilka plasterków Cytrynek z rumem i - w zależności od tego, jaką słodycz napoju chcemy osiągnąć - odpowiednią ilość syropu ze słoiczka. Następnie dodajemy listki świeżej mięty i mieszamy. Herbatę podajemy w wysokich szklankach z dużą ilością lodu.
Cytrynowe ciasteczka
Słodka przekąska z aromatem naturalnych cytryn.
Składniki:
- 2 słoiczki Cytrynek z rumem ETERNO (nagrodzone certyfikatem „Doceń polskie”)
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 150g miękkiego masła
- 2 jajka
- 200g mielonych migdałów
- 100g cukru
- 200g mąki
- cukier kryształ do posypania
Ciasto przyrządzamy na 3 godziny przed pieczeniem. W drobną kostkę kroimy 3 plastry cytrynek ze słoiczka. Następnie ucieramy na gładką masę masło z 1 jajkiem, dodajemy mielone migdały, cukier, mąkę oraz pokrojone wcześniej cytrynki. Dodajemy 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny i 2 łyżeczki syropu ze słoiczka. Zagniatamy ciasto i formujemy 2 wałeczki o średnicy około 6 cm każdy, po czym zawijamy je w folię i odkładamy na 3 godziny do lodówki.
Po tym czasie wałeczki ciasta kroimy na plastry o grubości ok. 5-7mm i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko smarujemy rozmąconym żółtkiem i kładziemy na nim plasterek cytrynki ze słoiczka. Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i pieczemy ok. 15 min. Po wyjęciu posypujemy odrobiną cukru.
Tarta serowo-cytrusowa
Słodka tarta z dużą ilością masy serowej i orzeźwiającymi owocami. Idealna na lato!
Składniki:
- 400g gotowego ciasta francuskiego
- odrobina mąki do podsypania
- 1 słoiczek Cytrynek z rumem ETERNO (uhonorowany godłem „Doceń polskie”)
- 1 słoiczek Pomarańczy w syropie ETERNO
- 250g sera ricotta
- 250g serka mascarpone
- 120g cukru
- 6 jajek
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Celsjusza, po czym kroimy w kostkę plastry cytryny ze słoiczka. Na blacie rozkładamy ciasto francuskie (w razie potrzeby posypujemy je mąką), po czym układamy na nim połowę pokrojonych wcześniej cytryn. Rozwałkowujemy całość tak, aby cytrynki połączyły się z ciastem. Formę na tartę o średnicy 25 cm wykładamy ciastem, dociskamy brzegi i przykrywamy wilgotną ściereczką. Odstawiamy na czas przygotowywania masy.
Mieszamy ser ricotta z mascarpone, a później dodajemy pozostałe, pokrojone wcześniej cytrynki. Żółtka oddzielamy od białek, a następnie miksujemy 5 z nich ze 100 g cukru. Tak przygotowany puszysty kogel-mogel dodajemy do masy serowej i mieszamy. W drugim naczyniu ubijamy 6 białek na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier. Delikatnie mieszamy białka z masą serową. Tak przygotowaną masę przekładamy na przygotowane ciasto.
Wystające brzegi ciasta smarujemy pozostawionym, rozmąconym żółtkiem. Ciasto pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale pozostawiamy w nim ciasto do ostygnięcia. Plastry pomarańczy przekładamy na rozgrzaną patelnię, podlewamy 2 łyżeczkami syropu ze słoiczka. Zmniejszamy płomień, co jakiś czas odwracają plasterki z jednej strony na drugą. Gotowe ciasto dekorujemy jeszcze ciepłymi plasterkami pomarańczy.
Firma ETERNO zdobyła laury Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” za pięć wyrobów. Wszystkie zdobyły certyfikaty „Doceń polskie” i tytuły TOP PRODUKT.
Nagrodzone specjały to: Cytrynki z rumem, Pigwa w syropie (obie propozycje zostały wyróżnione dwukrotnie), EKO Czerwone pomarańcze w syropie, EKO Limonki w syropie oraz EKO Cytrynki w syropie.
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) - innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.
* * *
KONTAKT:
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
Anna Koza, Adventure Media