Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Łapy i nogi drobiowe przedmiotem wieloletniego sporu INDIE vs USA

6 września 2023
Łapy i nogi drobiowe przedmiotem wieloletniego sporu INDIE vs USA

Stany Zjednoczone i Indie próbują rozwiązać spór handlowy dotyczący drobiu toczący się w WTO. W lipcu tego roku, oba kraje zakończyły w ramach Światowej Organizacji Handlu (WTO) sześć sporów handlowych, między innymi dotyczących sektora energii odnawialnej i stali. New Delhi i Waszyngton obecnie chcą porozumieć się w sprawie handlu produktami drobiarskimi, co zakończyłoby ostatni spór handlowy w WTO.

Przełomem w trwającej od wielu lat wojnie handlowej obu państ była czerwcowa wizyta premiera  Narendry Modiego w Stanach Zjednoczonych podczas której zobowiązano się do zakończenia konfliktu handlowego w kilku sektorach gospodarki. Oba kraje rozpoczęły również dyskusję na szczeblu oficjalnym o udziale swoich firm w systemach dwustronnych zamówień rządowych.

Wojna w handlu drobiem pomiędzy Indiami a USA trwa już od dłuższego czasu. Stany Zjednoczone pozwały Indie o łamanie reguł handlu międzynarodowego jeszcze w 2012 roku. Indie przegrały spór handlowy w WTO, zarówno na szczeblu panelu, jak i organu apelacyjnego. WTO uznało, że wprowadzony przez New Delhi zakaz importu amerykańskich produktów drobiowych  jest łamaniem reguł globalnego handlu.

Analizy KIPDiP pozwalają ocenić, że trwający od wielu lat konflikt w kwestii dostępu indyjskiego rynku dla amerykańskiego drobiu przyjął charakter protekcjonistycznych działań Indii pod pozorem ochrony sanitarnej rynku wewnętrznego. Wydaje się, że stawką sporu między krajami jest rynek nóg oraz łap drobiowych w Indiach. W Indiach szczególną popularnością cieszą się nogi i łapy kurczęce czyli te części kurcząt, które w USA mają niewielką wartość. Zjawisko to powoduje, że amerykański eksport może być - w ocenie indyjskich stowarzyszeń drobiarskich - szczególnie agresywny. Według dotychczasowych szacunków indyjskiej branży drobiarskiej przegranie sporu z USA i wprowadzenie przepisów zgodnych z żądaniami Amerykanów może doprowadzić do utraty przez miejscowy przemysł drobiarski około 40 procent rynku na rzecz producentów amerykańskich.

źródło:Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz (KIPDiP)

oprac, e-red, ppr.pl


POWIĄZANE

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...

Świadczenie 500 plus, a od początku 2024 roku podwyższone do 800 plus, wypłacane...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę