Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Kwiecień:jabłka, gruszki, truskawki i borówki jedliśmy najczęściej

30 kwietnia 2023
Kwiecień:jabłka, gruszki, truskawki i borówki jedliśmy najczęściej

Wśród najpopularniejszych gatunków kwietnia Kantar wymienia jabłka, gruszki, truskawki i borówki. W porównaniu do marca wzrosło spożycie truskawek, jabłek i borówek. W porównaniu do kwietnia 2021 roku konsumpcja jest wyższa. Najbardziej wzrosło spożycie borówek, gruszek, przetworów z czarnej porzeczki oraz malin. W  porównaniu do lutego 2020 roku wzrost ilości konsumentów borówki wyniósł aż 63%. Dane dotyczące konsumpcji kilkudziesięciu najpopularniejszych gatunków owoców i warzyw dostępne są na stronie WczorajNaTalerzu.pl

 

Konsumpcja owoców w kwietniu

Najpopularniejszym owocem kwietnia były jabłka, które w tygodniu poprzedzającym badanie spożywało 88% Polaków. Jabłka jedzone były też najczęściej. 7% Polaków jadło je codziennie, a dalsze 14% 4-5 razy w tygodniu.
Na drugim miejscu wśród polskich owoców znalazły się gruszki, które jadło 41% badanych. Ponad jedna czwarta (26%) Polaków w kwietniu jadła truskawki oraz borówki.
2023_kwiecień_badania_1920x1080-04.jpg
 
 
W porównaniu do marca wzrosło spożycie: truskawek (o 4 p.p.), jabłek (o 3 p.p.) oraz borówek (o 1 p.p.).
W porównaniu do marca spadło spożycie: gruszek (o 1 p.p.), czarnej porzeczki (o 2 p.p.), malin oraz aronii i jej przetworów (o 3 p.p.).
 
 
 
 
 
 
 

Wzrost liczby konsumentów owoców w kwietniu
 
W porównaniu do kwietnia 2022 spadło spożycie przetworów z czarnej porzeczki (o 6 p.p.) i z aronii (o 3 p.p.). Największe straty ilości konsumentów zanotowały przetwory z czarnej porzeczki (6 p.p.) oraz aronii (o 3 p.p.).
2023_kwiecień_dodatkowe-03.jpg
 
 
W porównaniu do kwietnia 2021 roku konsumpcja jest wyższa. Najbardziej wzrosło spożycie borówek (o 63%), gruszek (o 21%), przetworów z czarnej porzeczki (o 17%) oraz malin (o 16%). W przypadku borówek wzrost liczby konsumentów wyniósł 3,2 mln osób. W przypadku gruszek ok. 2,3 mln.

Wyniki monitoringu konsumpcji 2020-2023
 
Badania spożycia najpopularniejszych warzyw i owoców prowadzone są od lutego 2020 roku. Wyniki są pretekstem do promocji poszczególnych gatunków oraz roli owoców i warzyw w codziennym odżywianiu.
 
Aktualizowane wynik dotyczące kilkudziesięciu gatunków są publicznie dostępne na stronie WczorajNaTalerzu.pl

https://wczorajnatalerzu.pl

 ***

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
***
Badanie zrealizowano w dniach 14-19 kwietnia 2023 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).

Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.

Badania konsumpcji Kantar 2021 (10).jpg

 

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, III edycja”.

Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.


POWIĄZANE

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...

Świadczenie 500 plus, a od początku 2024 roku podwyższone do 800 plus, wypłacane...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę