aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Kulinarne podróże- Bataty na trzy sposoby

7 października 2022
Kulinarne podróże- Bataty na trzy sposoby

Dziś, na jesienną obiado/kolację proponujemy rozgrzewające dania z batatami. Pieczone ziemniaki z ogniska to klasyk, który wszyscy znamy. W Anglii zaś słynne ziemniaczane danie kryje się pod nazwą „jacket potato” czyli pieczony ziemniak w mundurku z farszem. Idąc dalej tym tropem zamieniamy ziemniaka na jego słodszego kuzyna - batata. W smaku przypomina skrzyżowanie ziemniaka z marchewką, a bogactwem mikroelementów i witamin nie ma sobie równych.

Mamy 3 przepisy z różnych stron świata, gdzie batat jest jednym z podstawowych składnikow do przygotowania posiłków. Sprawdźcie i spróbujcie przygotować bataty na jesienny obiad lub kolację tak jak gotuje się je na trzech kontynentach: AZJI, AMERYCE ŁACIŃSKIEJ I EUROPIE. Zaskoczycie na pewno rodzinkę, domowników i gości, a walory zdrowotne poszczególnych dań będą dopełnieniem radości i satysfakcji z tej kulinarnej podróży.

Zaczynamy od przygotowania naszej batatowej "bazy":

12 umytych batatów włożyć w całości do piekarnika i piec w temperaturze 200°C, 40-50 min do czasu aż z łatwością będzie można nakłuć je widelcem.

Indie,

Składniki (4 porcje):

80 g BIO Szpinaku młodego marki Eisberg
puszka ciecierzycy
½ cebuli
ząbek czosnku
łyżka soku z limonki
pół szklanki mleka kokosowego
pół szklanki bulionu warzywnego
3 łyżki oliwy
łyżeczka czerwonej papryki
łyżeczka kurkumy
łyżeczka curry
sól
pieprz

Przygotowanie:
Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek oraz odsączoną ciecierzycę. Całość zalać bulionem, dodać szpinak. Mieszać do momentu, aż liście zmniejszą swoją objętość. Następnie dodać mleko kokoso-we oraz przyprawy i sok z limonki. Odparować nadmiar wody do uzyskania kremowej konsystencji. Farsz nakładać na połówki upieczonych batatów.

"ham shuroo karate hain aur pakaate hain - isaka aanand len"

 

Meksyk

Składniki (4 porcje):

150 g mieszanki Finezja mix z roszponką marki Eisberg
pół puszki czerwonej fasoli
pół puszki kukurydzy
dojrzały pomidor
połowa czerwonej papryki
mała cebula
sok z połówki limonki
łyżeczka płatków chilli
3 łyżki śmietany
świeża kolendra

Przygotowanie:

Pomidor, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, umieścić w dużej misce. Dodać Finezję mix, kukurydzę i odsączoną fasolę. Całość wymieszać z płatkami chilli i sokiem z limonki. Doprawić solą

i pieprzem do smaku. Farsz nakładać na połówki upieczonych batatów. Serwować ze śmietaną i list-kami kolendry.

"comenzamos y cocinamos - disfrútalo"


Grecja

Składniki (4 porcje):

160 g BIO Szpinaku młodego marki Eisberg
ser feta 80 g
4 łyżki jogurtu greckiego
pół szklanki szczypiorku
łyżeczka startej skórki z cytryny
ząbek czosnku
mieszanki świeżych ziół do smaku (kolendra, oregano, mięta, koperek)
pieprz
sól

Przygotowanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany szczypiorek, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czo-snek i szpinak. Mieszać na małym ogniu przez około 4 minuty. Potem dodać fetę, jogurt, skórkę z cytryny oraz poszatkowane zioła i przyprawy. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Upieczone bataty naciąć wzdłuż i „otworzyć”. Nałożyć farsz i udekorować świeżym szczypiorkiem.

"ξεκινάμε και μαγειρεύουμε - απολαύστε το"


Na zakończenie każdego z przepisów, dla podkreślenia egzotyki poszczególnych krajów napisaliśmy w języku hinduskim, hiszpanskim i greckim:

"Startujemy i gotujemy - smacznego".


POWIĄZANE

Jak na razie, jedynym dokumentem pod którym podpisała się strona rządowa są usta...

Parlament UE przyjął nowe przepisy, które sprawią, że opakowania staną się bardz...

Przy 428 głosach za, 131 przeciw i 44 wstrzymujących się, posłowie poparli przed...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę