Dziś, na jesienną obiado/kolację proponujemy rozgrzewające dania z batatami. Pieczone ziemniaki z ogniska to klasyk, który wszyscy znamy. W Anglii zaś słynne ziemniaczane danie kryje się pod nazwą „jacket potato” czyli pieczony ziemniak w mundurku z farszem. Idąc dalej tym tropem zamieniamy ziemniaka na jego słodszego kuzyna - batata. W smaku przypomina skrzyżowanie ziemniaka z marchewką, a bogactwem mikroelementów i witamin nie ma sobie równych.
Mamy 3 przepisy z różnych stron świata, gdzie batat jest jednym z podstawowych składnikow do przygotowania posiłków. Sprawdźcie i spróbujcie przygotować bataty na jesienny obiad lub kolację tak jak gotuje się je na trzech kontynentach: AZJI, AMERYCE ŁACIŃSKIEJ I EUROPIE. Zaskoczycie na pewno rodzinkę, domowników i gości, a walory zdrowotne poszczególnych dań będą dopełnieniem radości i satysfakcji z tej kulinarnej podróży.
Zaczynamy od przygotowania naszej batatowej "bazy":
12 umytych batatów włożyć w całości do piekarnika i piec w temperaturze 200°C, 40-50 min do czasu aż z łatwością będzie można nakłuć je widelcem.
Indie,
Składniki (4 porcje):
80 g BIO Szpinaku młodego marki Eisberg
puszka ciecierzycy
½ cebuli
ząbek czosnku
łyżka soku z limonki
pół szklanki mleka kokosowego
pół szklanki bulionu warzywnego
3 łyżki oliwy
łyżeczka czerwonej papryki
łyżeczka kurkumy
łyżeczka curry
sól
pieprz
Przygotowanie:
Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek oraz odsączoną ciecierzycę. Całość zalać bulionem, dodać szpinak. Mieszać do momentu, aż liście zmniejszą swoją objętość. Następnie dodać mleko kokoso-we oraz przyprawy i sok z limonki. Odparować nadmiar wody do uzyskania kremowej konsystencji. Farsz nakładać na połówki upieczonych batatów.
"ham shuroo karate hain aur pakaate hain - isaka aanand len"
Meksyk
Składniki (4 porcje):
150 g mieszanki Finezja mix z roszponką marki Eisberg
pół puszki czerwonej fasoli
pół puszki kukurydzy
dojrzały pomidor
połowa czerwonej papryki
mała cebula
sok z połówki limonki
łyżeczka płatków chilli
3 łyżki śmietany
świeża kolendra
Przygotowanie:
Pomidor, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, umieścić w dużej misce. Dodać Finezję mix, kukurydzę i odsączoną fasolę. Całość wymieszać z płatkami chilli i sokiem z limonki. Doprawić solą
i pieprzem do smaku. Farsz nakładać na połówki upieczonych batatów. Serwować ze śmietaną i list-kami kolendry.
"comenzamos y cocinamos - disfrútalo"
Grecja
Składniki (4 porcje):
160 g BIO Szpinaku młodego marki Eisberg
ser feta 80 g
4 łyżki jogurtu greckiego
pół szklanki szczypiorku
łyżeczka startej skórki z cytryny
ząbek czosnku
mieszanki świeżych ziół do smaku (kolendra, oregano, mięta, koperek)
pieprz
sól
Przygotowanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany szczypiorek, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czo-snek i szpinak. Mieszać na małym ogniu przez około 4 minuty. Potem dodać fetę, jogurt, skórkę z cytryny oraz poszatkowane zioła i przyprawy. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Upieczone bataty naciąć wzdłuż i „otworzyć”. Nałożyć farsz i udekorować świeżym szczypiorkiem.
"ξεκινάμε και μαγειρεύουμε - απολαύστε το"
Na zakończenie każdego z przepisów, dla podkreślenia egzotyki poszczególnych krajów napisaliśmy w języku hinduskim, hiszpanskim i greckim:
"Startujemy i gotujemy - smacznego".