Pomysły dietetyczki na śniadanie z kukurydzą i jej przetworami
Od niego zaczyna się poranek. Musi być pożywne, by dostarczyło nam energii potrzebnej w pierwszej części dnia. Śniadanie – często brakuje nam na nie czasu i z reguły przygotowujemy je w pośpiechu. Na pierwszy posiłek idealnie sprawdzi się… kukurydza i jej przetwory, jak kasza czy mąka kukurydziana – w wersji wytrawnej lub na słodko. Na ich bazie można przygotować potrawy na ciepło, które świetnie ogrzeją organizm w nadchodzącej porze jesienno-zimowej. Magdalena Czyrynda-Koleda, specjalistka ds. żywienia i ekspertka kampanii „Kukurydza – źródło zdrowia, energii i smaku” proponuje przepisy na odżywcze dania z rana.
JAJKA SADZONE NA POMIDORACH Z KUKURYDZĄ I SZPINAKIEM
Składniki:
* 3 jajka
* 1 mały oscypek
* 1 cebula szalotka
* 1 ząbek czosnku
* pół szklanki kukurydzy z puszki lub ze słoika
* 2 duże pomidory malinowe
* pół szklanki przecieru pomidorowego
* 2 łyżki oleju rzepakowego
* przyprawy do smaku: sól, pieprz cytrynowy, bazylia, lubczyk, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Pomidory włożyć do większej miski i zalać wrzątkiem, pozostawić na około 7 minut. Po tym czasie obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Szalotkę i czosnek posiekać. Szpinak umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Oscypka pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i czosnek – lekko zrumienić. Dorzucić szpinak. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać pomidory i przecier. Dusić kilka minut, aż sok pomidorowy nieco się zredukuje. Dorzucić odsączoną z zalewy kukurydzę. Zrobić na patelni
3 wgłębienia i wbić w nie jajka. Posypać ponownie solą, pieprzem i ziołami. Przykryć patelnię pokrywką, zmniejszyć ogień i smażyć kilka minut, by białko się ścięło, zaś żółtko zostało płynne. Przed podaniem danie posypać kawałkami oscypka i ewentualnie ulubioną zieleniną bądź świeżymi ziołami.
KASZA KUKURYDZIANA ZE ŚLIWKAMI I CYNAMONEM
Składniki:
* pół szklanki kaszy kukurydzianej
* pół szklanki wody
* 1 szklanka mleka krowiego 2% lub napoju roślinnego, np. owsianego bez cukru
* 1 łyżeczka miodu
* 5 śliwek węgierek świeżych lub mrożonych
* garść ulubionych owoców mrożonych typu maliny, jeżyny, borówki
* szczypta cynamonu, czarnuszki i soli
* 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Kaszę wsypać do małego garnka. Zalać wodą i mlekiem – zagotować. Następnie zmniejszyć ogień, delikatnie posolić i gotować około 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy kasza będzie ugotowana, przykryć garnek pokrywką i pozostawić jeszcze kilka minut. W międzyczasie umyć śliwki, przekroić na pół i wyjąć pestkę (jeśli używamy wyłącznie owoców mrożonych, drylowanie należy pominąć). Na małej patelni rozpuścić masło. Dorzucić śliwki i dusić 2-3 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać miód, posypać po wierzchu cynamonem i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową kaszę przełożyć do miski. Na wierzchu ułożyć duszone śliwki oraz mrożone owoce. Posypać delikatnie cynamonem i czarnuszką.
KUKURYDZIANE PLACKI Z MAŚLANKĄ
Składniki:
* 110g mąki kukurydzianej wymieszanej z mąką owsianą
* 1 jajko
* 200g maślanki naturalnej
* pół łyżeczki sody oczyszczonej
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżka cukru
* 1 mała szklanka borówek (można również użyć mrożonych jagód bądź truskawek)
* cukier puder do oprószenia placków
* olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, proszek, cukier i sodę oczyszczoną. Dodać maślankę i jajko. Wszystko dokładnie ubić trzepaczką. Dodać umyte i osuszone na ręczniku borówki. Delikatnie wymieszać łyżką. Patelnię posmarować olejem i rozgrzać na średnim ogniu. Nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć placki około minuty z każdej strony. Wykładać na talerz. Przed podaniem placki oprószyć delikatnie cukrem pudrem.
Organizatorem kampanii promocyjno-edukacyjnej „Kukurydza – źródło zdrowia, energii i smaku” jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej TUTAJ
oraz na profilu Fb TUTAJ
oprac, e-red, ppr.pl