Kukurydza jest rośliną o wyjątkowym znaczeniu w żywieniu człowieka. Jej wartość odżywcza i smakowa jest związana z wysoką ilością węglowodanów złożonych, wpływających pozytywnie na uczucie sytości, oraz z wysoką zawartością błonnika, regulującego pracę przewodu pokarmowego. Kolby kukurydzy można podawać w formie gotowanej, grillowanej lub pieczonej, jako dodatek do dania głównego bądź oddzielny posiłek. Dojrzałe ziarna kukurydzy można gotować, marynować, kisić, konserwować lub mrozić.
Gdy dopada nas jesienne lenistwo i gorszy nastrój, idealnym rozwiązaniem będzie kukurydza w postaci egzotycznego comfort food. W ramach kampanii „Kukurydza – źródło zdrowia, energii i smaku” przedstawiamy przepisy na smaczne, rozgrzewające i poprawiające humor dania z kukurydzą.
TAJSKIE CURRY Z KURCZAKIEM I KUKURYDZĄ
Autorka: Joanna Dudek, @foodlajf.pl
Składniki:
Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i zamarynować w przyprawach. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny. Na patelni podsmażyć na oleju pokrojoną cebulkę, z drobno posiekanym czosnkiem i imbirem. Jak zmiękną, dodać mięso i smażyć na dużym ogniu, do zrumienienia. Następnie zmniejszyć ogień, wlać mleczko kokosowe i dodać przyprawy, liście kafiru i wymieszać. Dodać pokrojone pieczarki, kukurydzę i paprykę. Doprawić sokiem z połowy limonki i gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem około 15 minut. Wyjąć liście kafiru
i podawać z ryżem jaśminowym, płatkami chili i świeżą kolendrą.
BAO Z KUKURYDZĄ W MISO
Autorka: Aleks Jaglowska, @jaglowska
Składniki:
Kolbę kukurydzy gotujemy do miękkości. Studzimy, a następnie usuwamy kolbę. Masło dokładnie mieszamy z miso, rozpuszczamy na patelni i karmelizujemy na nim pokrojoną kukurydzę, aż stanie się złocista i otoczona masełkiem. Tofu kroimy w paseczki, smażymy na głębokim tłuszczu wraz z boczniakami. Doprawiamy solą lub sosem sojowym do smaku. Bułeczki bao podgrzewamy na parze przez około 5 minut. Następnie wypełniamy je przygotowanymi składnikami i doprawiamy świeżymi ziołami, majonezem oraz srirachą.
BRAZYLIJSKIE KUKURYDZIANE CIASTO Z KOKOSEM
Autorka: Aleks Jaglowska, @jaglowska
Składniki:
Kukurydzę i mleko blendujemy na wysokich obrotach urządzenia do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy resztę mokrych składników. Blendujemy pulsacyjnie do połączenia. Dodajemy wszystkie suche składniki, mieszamy dokładnie szpatułką lub po raz kolejny, używając blendera. Ciasto pieczemy 60 minut
w piekarniku rozgrzanym do 175-180 stopni C, do tzw. testu suchego patyczka. Wypiek studzimy
w piekarniku, następnie dekorujemy śmietaną z cukrem waniliowym.
WARZYWA STIR FRY Z KUKURYDZĄ I MAKARONEM CHOW MEIN
Autorka: Aleks Jaglowska, @jaglowska
Składniki:
Warzywa i tofu kroimy w plasterki. Kukurydzę obieramy z kolby. Warzywa smażymy na rozgrzanym oleju na woku w następującej kolejności: zaczynamy od tofu, następnie cebula, czosnek, cukinia i pieczarki, później groszek i kukurydza. Do wstępnie podsmażonych warzyw dodajemy wcześniej przygotowaną pastę, dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i dodajemy do warzyw. Mieszamy raz jeszcze. Na koniec potrawę posypujemy sezamem i nerkowcami. Przygotowane danie możecie doprawić raz jeszcze sosem sojowym i srirachą oraz posypać świeżymi ziołami.
KUKURYDZA W PANKO Z KOLENDROWO-LIMONKOWYM MAJONEZEM
Autorka: Anna Dembska, @anna.dembska
Składniki (na 2 porcje):
Panko upraż na suchej patelni lub w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 8 minut. By przygotować majonez, w miseczce umieść żółtko i musztardę. Dokładnie wymieszaj. Cały czas mieszając, cienkim strumieniem wlewaj olej. Sos zacznie się stopniowo zagęszczać. Kiedy dodasz cały olej, dopraw skórką, sokiem z cytryny i siekaną drobno kolendrą. Możesz dodatkowo posolić. W osolonej wodzie ugotuj do miękkości przekrojone na pół kukurydze. Jeszcze ciepłe posmaruj majonezem, obtocz w uprażonym panko i ponownie posmaruj majonezem. Udekoruj świeżym chili i kolendrą.
***
Organizatorem kampanii promocyjno-edukacyjnej „Kukurydza – źródło zdrowia, energii i smaku” jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
oprac, e-mk, ppr.pl