MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Kukurydza – bogactwo witamin i składników mineralnych

26 października 2022
Kukurydza – bogactwo witamin i składników mineralnych

Kukurydza pozostaje niekwestionowanym liderem w światowej produkcji zbóż. To najpopularniejsze - obok pszenicy i ryżu - zboże uprawiane na świecie. Jakie właściwości w sobie kryje? O walorach odżywczych kukurydzy mówi Magdalena Czyrynda-Koleda, specjalistka ds. żywienia i ekspertka kampanii „Kukurydza – źródło zdrowia, energii i smaku”.



Na początek – węglowodany i błonnik

Ponad 60% ziarna kukurydzy stanowią węglowodany złożone, które według zasad zdrowego żywienia powinny być głównym źródłem energii w naszej codziennej diecie. Trawią się bowiem powoli, stopniowo uwalniając energię, co zapobiega częstym napadom głodu. Kukurydza to również źródło błonnika pokarmowego. Pęczniejąc w żołądku, zapewnia on dłuższe poczucie sytości, wspierając jednocześnie walkę z nadprogramowymi kilogramami.

Źródło witamin z grupy B

W kukurydzy znajdziemy przede wszystkim witaminę B1 i kwas foliowy.

- Witamina B1, zwana inaczej tiaminą, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego. Kwas foliowy natomiast to jedna z tych witamin, o której nie powinny zapominać pary starające się o dziecko, kobiety w ciąży oraz mamy karmiące. Jego odpowiedni poziom zapobiega poronieniom, niskiej masie urodzeniowej noworodka oraz przedwczesnemu porodowi. Wspomaga też organizm przyszłej mamy, zmniejszając ryzyko wystąpienia problemów z sercem i nadciśnienia w trakcie ciąży. Jeśli zatem planujemy ciążę, warto włączyć kukurydzę do naszego jadłospisu – przekonuje Magdalena Czyrynda-Koleda.

Pełen zestaw witamin rozpuszczalnych w tłuszczach

Do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach zaliczamy witaminę A, D, E oraz K. Kukurydza zawiera pełen pakiet tych właśnie witamin, wzmacniając pracę układu immunologicznego oraz układu krwiotwórczego.
- Witamina A odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku, a przede wszystkim odbieraniu bodźców wzrokowych przebiegających w siatkówce oka. Ponadto uczestniczy w produkcji krwinek czerwonych oraz dba o prawidłowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Witamina E, zwana inaczej witaminą młodości i płodności, pomaga z kolei w walce z zaburzeniami hormonalnymi oraz opóźnia procesy starzenia się skóry – wyjaśnia ekspertka kampanii „Kukurydza – źródło zdrowia, energii i smaku”.
Kukurydza jest jednym z tych rzadkich produktów żywnościowych, które zawierają witaminę D, niezbędną mieszkańcom naszej strefy klimatycznej. Odpowiednia dawka tej witaminy nie tylko wzmacnia układ kostny i reguluje ciśnienie tętnicze, ale również korzystnie wpływa na układ odpornościowy i zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory. Witamina K znana jest zaś głównie ze swego działania przeciwkrwotocznego. Co warto podkreślić, bierze także udział w tworzeniu tkanki kostnej oraz charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwbakteryjnymi
i przeciwbólowymi.

Bogactwo składników mineralnych

Kukurydza to źródło selenu – składnika mineralnego o właściwościach antyoksydacyjnych, który pełni istotną funkcję w profilaktyce antynowotworowej, diecie sprzyjającej płodności oraz prawidłowej pracy tarczycy. Selen, wspólnie z cynkiem, aktywizuje układ immunologiczny i wpływa pozytywnie na sprawność intelektualną.

Kukurydza zawiera również sporo żelaza, potasu i magnezu.

- Żelazo, w duecie z witaminą C, zmniejsza ryzyko wystąpienia anemii, niwelując tym samym wzmożone uczucie zmęczenia. Z kolei potas bierze udział w aktywacji enzymu, odpowiedzialnego za dostawę energii sercu, pobudzając je tym samym do efektywnej pracy. Potas, wraz z magnezem, ma znaczenie w profilaktyce nadciśnienia – podkreśla specjalistka ds. żywienia-Sam magnez dodatkowo wzmacnia naczynia krwionośne, rozszerza tętnice i chroni przed zawałem.

Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Kukurydza – źródło zdrowia, energii i smaku”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: https://www.kukurydzadlazdrowia.pl/ oraz na profilu: https://www.facebook.com/KukurydzaDlaZdrowia


POWIĄZANE

Ten spór wciąż rozpala emocje Polacy uwielbiają święta, ale równie mocno kochają...

W dzisiejszym świecie innowacje technologiczne są na porządku dziennym. Każdego ...

‘Dlaczego chcesz się przebranżowić?’, to najnowszy konkurs przygotowany przez po...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę