Trudno oprzeć się ziemniakom zwłaszcza w sezonie letnim. Przygotowywane na wiele sposobów, najbardziej smakują w najprostszej postaci, doprawione świeżymi ziołami i przyprawami, które wzbogacają ich smak i dodają niezwykłego aromatu. Warto korzystać z bogactwa przypraw i ziół, ale umiejętnie, aby nie przesadzić z ich ilością, co podkreśla Agnieszka Piskała-Topczewska, specjalistka ds. żywienia i ekspertka w ramach IV edycji kampanii informacyjno-edukacyjnej „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”. Ekspertka wskazuje także konkretne zioła i przyprawy najlepiej komponujące się z ziemniakami, a także przypomina podstawowe zasady związane z ich dodawaniem.
- Większość ziół i przypraw to wspaniałe rośliny o wartościach nie tylko kulinarnych, ale i leczniczych. Rozmaryn i tymianek to przyprawy, które idealnie pasują do wszelkich potraw na bazie ziemniaków. Jednak w kuchni należy dozować je z umiarem, ponieważ są bardzo intensywne w smaku, a ich zbyt duża ilość może zepsuć całą potrawę. Z ziemniakami świetnie komponuje się także majeranek, który ma intensywny zapach i korzenny, delikatnie gorzkawy smak. No i czosnek – ostry i wyrazisty, bez którego również trudno wyobrazić sobie polską kuchnię ziemniaczaną. To dzięki niemu ziemniaki zyskują jeszcze lepszy smak, a dodatkowo wzmagają apetyt. Wszystkie wymienione zioła wspomagają pracę układu trawiennego redukując wzdęcia, dlatego są doskonałym uzupełnieniem wielu tłustych i ciężkostrawnych potraw - zachęca Agnieszka Piskała-Topczewska, specjalista ds. żywienia i ekspertka IV edycji kampanii informacyjno-edukacyjnej „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.
Przebojem sezonu letniego niezaprzeczalnie są młode ziemniaki gotowane z koperkiem lub duszone z odrobiną czosnku, a na stołach podczas ogrodowych biesiad królują ziemniaki z grilla w ziołach. Idealny dodatek do dań mięsnych stanowią pieczone ziemniaki, choć doskonale sprawdzają się także jako przekąska z różnorodnymi dipami. Ziemniak to wdzięczne warzywo, które można przyprawić na wiele sposobów. Tymianek, rozmaryn, majeranek, czosnek i odrobina gałki muszkatołowej, to wszystko, czego potrzeba, aby przygotować pyszne i delikatne w smaku ziemniaki z piekarnika lub z grilla. W miarę możliwości warto używać świeżych ziół, wtedy ziemniaki są naprawdę aromatyczne. Wiele roślin można z powodzeniem hodować na domowym parapecie przez cały rok, aby stale mieć dostęp do świeżych roślin.
Przygotowując pieczone lub gotowane ziemniaki z ziołami warto pamiętać o następujących zasadach:
* Suszone zioła warto rozetrzeć w dłoniach przed dodaniem do potrawy. Uwolnią wtedy w pełni swój aromat.
* Ziemniaki doskonale łączą się smakiem ze szczypiorkiem lub młodą cebulką dymką. Ugotowane ziemniaki warto ugnieść z mlekiem (zamiast kalorycznej śmietany) i dodatkiem szczypiorku.
* Koperek to kolejna przyprawa, która lubi towarzystwo ziemniaków - szczególnie młodych z dodatkiem jajka sadzonego i zsiadłego mleka.
* Marynatę z oleju i ziół do ziemniaków najlepiej przygotować dzień wcześniej, a następnie wstawić do lodówki na całą noc. Olej przejdzie smakiem przypraw.
* Pieczone ziemniaki doskonale sprawdzą się w towarzystwie grillowanych mięs i sałatek na bazie miksu sałat. Świetnie smakują również z dipem czosnkowym.
* Czosnek ze względu na alicynę oraz ziemniaki ze względu na potas regulują ciśnienie krwi, dlatego są szczególnie polecane dla osób z nadciśnieniem tętniczym i wysokim cholesterolem. Jeśli ktoś nie lubi intensywnego smaku świeżego czosnku, można go upiec razem z ziemniakami. Nie straci swoich właściwości prozdrowotnych, a złagodzi jego ostry smak.
***
Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: www.ziemniakiczykartofle.com.pl oraz profilu na Facebooku: www.facebook.com/ziemniakiczykartofle