MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Które owoce jedliśmy w październiku?

4 listopada 2024
Które owoce jedliśmy w październiku?

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, gruszki i śliwki. Porównując do poprzedniego pomiaru najwięcej zyskało jabłko, wzrost o 10pp. Wśród owoców sezonowych zwraca uwagę minikiwi, którego konsumpcję zadeklarowało 4,2 mln Polaków.

polska smakuje_pasek (1).jpg
Badania zlecane są przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, IV edycja”. Badania są realizowane przez Kantar Polska we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.

Dane dotyczące konsumpcji kilkudziesięciu gatunków owoców i warzyw dostępne są na stronie WczorajNaTalerzu.pl Badania dostarczają informacji na temat liczby konsumentów i częstotliwości konsumpcji poszczególnych gatunków.

Konsumpcja owoców w październiku

W październiku najpopularniejszym owocem były jabłka, które w tygodniu poprzedzającym badanie spożywało 9 na 10 Polaków (88%). Spożycie jabłka w porównaniu do września wzrosło o 10 pp.! 
Drugie miejsce zajmują gruszki z wynikiem 53% spożycia. Ich spożycie rok do roku, nieznacznie spadło.
KANTAR Październik 2024_owoce (3).png
Trzecie miejsce należy do śliwek – 50%, które istotnie spadły w porywaniu do września.
 
 
 
 
 
 
Niemal 1/3 badanych, zadeklarowała spożycie borówki (29%) i malin (28%). Na kolejnych miejscach deklaracje spożycia w tygodniu poprzedzającym badanie: truskawki i ich przetwory (21%), przetwory z czarnej porzeczki (17%), przetwory z aronii (14%) oraz minikiwi (13%).

Wyniki badań konsumpcji 2020-2024
Badania pomagają w definiowaniu grup docelowych i ewaluacji strategii wielu branżowych projektów promujących spożycie. 
Aktualizowane wynik dotyczące kilkudziesięciu gatunków są publicznie dostępne na stronie WczorajNaTalerzu.pl

https://wczorajnatalerzu.pl

https://wczorajnatalerzu.pl

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw



Badanie zrealizowano w dniach 11-16 października 2024 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).

Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 20 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.

paski_logotypy_2024_12.jpg

#Fundusze Promocji 

Opracowanie w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zadania „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, IV edycja”.

Zadanie jest realizowane pod Honorowym Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi

oprac, e-red, ppr.pl


POWIĄZANE

Ten spór wciąż rozpala emocje Polacy uwielbiają święta, ale równie mocno kochają...

W dzisiejszym świecie innowacje technologiczne są na porządku dziennym. Każdego ...

‘Dlaczego chcesz się przebranżowić?’, to najnowszy konkurs przygotowany przez po...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę