Według najnowszych statystyk podanych przez francuskich urzędników ministerstwa rolnictwa od jesieni 2021 roku w walce z wirusem grypy ptaków we Francji zlikwidowano już ponad 13. milionów sztuk drobiu.
Do tej pory mówiono o dramacie jaki masowe uboje drobiu stanowią dla producentów kaczek, zwłaszcza dla przemysłu foie gras. Kryzys dotyka jednak także producentów jaj konsumpcyjnych.
Francuska branża tuż przed Wielkanocą informowała o gwałtownych wzrostach cen jaj na rynku hurtowym oaz cen w skupie dla przemysłu spożywczego. Jednym z głównych powodów podwyżek jest zmniejszenie podaży jaj w wyniku likwidacji kilku milionów kur niosek w związku z HPAI.
Francuska branża uważa, że spadek produkcji jaj doprowadził do sytuacji, że dziennie we Francji brakuje około 2,5 miliona jaj (około 6,0 proc. codziennej produkcji w kraju).
KIPDiP