Europejska produkcja mleka wykazuje najniższy poziom dynamiki wzrostu: zaledwie 1% w porównaniu do maja 2015 roku. W wymiarze 12 miesięcy jest to wciąż dużo, bo 4%, ale wartość ta spada z miesiąca na miesiąc. Oznacza to obniżenie nadprodukcji co przy słabszym eksporcie z USA i rosnącym popycie z Chin daje szansę na wzrost cen. W USA rośnie zapotrzebowanie krajowe, przez co ceny produktów na eksport są mniej konkurencyjne. Oprócz Chin rośnie też rola rynku latynoamerykańskiego, podczas gdy rola Bliskiego Wschodu jako importera osłabła.
Fonterra ogłosiła, iż produkcja w Nowej Zelandii i Australii za 12 miesięcy do czerwca 2016 roku była niższa o 2% dla każdego z rynków. Szczególnie spadła produkcja mleka w czerwcu w Australii: o 6%. Produkcja mleka w USA wzrosła w czerwcu o 2%, podczas gdy produkcja za ostatnie 12 miesięcy wzrosła o 1%.
Eksport na poziomie UE (dane z kwietnia) pokazuje wciąż wysoką dynamikę 12% (12 miesięcy), rosła sprzedaż mleka płynnego i napojów mleczarskich o 27%, serwatki w proszku (o 13%) oraz serów o 9%.
Spadał eksport amerykański (8% za 12 miesięcy do maja 2016), gdzie największy procent spadków odnotowały serwatka w proszku (-22%), sery (-19%). O 7% wzrósł eksport z Nowej Zelandii (za 12 miesięcy do czerwca 2016). Nowa Zelandia wygrała wzrostem eksportu SMP, nastąpił też wzrost eksportu mleka płynnego i napojów oraz produktów dla niemowląt (o 69%).
Forum Mleczarskie