Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Krem serowo-grzybowy w chlebie z chipsami pietruszkowymi

18 grudnia 2020
Krem serowo-grzybowy w chlebie z chipsami pietruszkowymi

Składniki:


  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 mały chlebek np. razowy
  • 100 g świeżego podgrzybka lub borowika
  • 200 g serka topionego Złoty Ementaler lub Tylżycki
  • 150 ml słodkiej śmietany
  • 50 g masła klarowanego
  • 1 pietruszka korzeń
  • sól i pieprz do smaku
  • pietruszka zielona do dekoracji
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • białko

 

Sposób przygotowania:


Grzyby myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plasterki, następnie w garnuszku rozgrzewamy masło i smażymy grzyby. Dolewamy bulion i gotujemy przez ok. 10 minut na małym ogniu. Stopniowo dodajemy serki rozpuszczając je, następnie miksujemy na gładki krem doprawiając solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dolewamy słodką śmietanę.


Na patelni rozgrzewamy olej. Pietruszkę obieramy i za pomocą obieraczki ścinamy ładne paski pietruszki, które smażymy na oleju na złoty kolor. Chlebek drążymy, by powstała nam chlebowa miska na krem serowo-grzybowy. Białko dokładnie roztrzepujemy i smarujemy nim dokładnie wewnętrzną część chlebka. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i zapiekamy chlebek przez ok. 10 minut (zapobiega to namoknięciu chleba zupą). Przelewamy do niego zupę krem, dekorujemy chipsami z pietruszki i pietruszką zieloną.

 

Smacznego!

 

Więcej przepisów na www.serkiwkuchni.pl

 

Biuro prasowe Sertop


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę