Eksport drobiu z Polski do Chin może zwiększyć się dziesięciokrotnie, tym samym jego wartość może wzrosnąć ze 100 mln zł do 1 mld zł - tak Krajowa Rada Drobiarstwa (KRD) szacuje skutki porozumień podpisanych ze stroną chińską.
Umowa KRD z chińskim Stowarzyszeniem Kontroli i Kwarantanny Towarów Importowanych oraz Eksportowanych (CIQA) została podpisana kilka dni temu w Szanghaju, po zakończeniu II Międzynarodowego Szczytu dotyczącego Importu i Eksportu oraz Polityki Żywnościowej (IFPS). Uczestniczyli w nim przedstawiciele administracji państwowych, stowarzyszeń branżowych oraz firm z sektora spożywczego z ponad 40 krajów.
„Porozumienie to ułatwia nam relacje i skraca drogę administracyjną do Państwa Środka. W ubiegłym roku wartość eksportu produktów drobiowych z Polski do Chin wyniosła ponad 105 mln zł, przy ogólnej wartości importu drobiu do tego kraju na poziomie prawie 7 mld zł. Widzimy ogromny potencjał we współpracy z Chinami, dlatego też już od kilku miesięcy wspólnie pracowaliśmy nad stworzeniem memorandum dotyczącego współdziałania pomiędzy naszymi krajami" - poinformował PAP dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa Łukasz Dominiak.
Podkreślił, że dla wspólnych relacji bardzo istotna była także zakończona we wtorek wizyta przewodniczącego Chińskiej Republiki Ludowej Xi Jinpinga oraz czołowych przedstawicieli rządu chińskiego w naszym kraju. Podczas pobytu w Polsce podpisali oni szereg porozumień dotyczących współpracy pomiędzy Polską a Chinami, m.in. memorandum o współpracy w sprawie kontroli substancji niepożądanych w produktach drobiowych przeznaczonych do eksportu.
Na mocy tego dokumentu Polska zobowiązuje się do utrzymywania bezpieczeństwa produktów drobiowych przeznaczonych na eksport do Chin, będzie też porozumiewać się ze stroną chińską w sprawie standardów dotyczących kontroli substancji niepożądanych oraz procedur zarządzania ryzykiem produktów drobiowych dla potrzeb bezpieczeństwa produktów drobiowych.
"Komunikację na tym polu na pewno ułatwi umowa z Szanghaju. Obecnie polski drób jest jednym z najbardziej bezpiecznych i jakościowych mięs eksportowanych do Chin" - ocenił Dominiak. Dodał, że dzięki powyższym porozumieniom oraz zwiększeniu liczby zakładów uprawnionych do sprzedaży, eksport produktów drobiowych do Chin może wzrosnąć nawet dziesięciokrotnie.
Obecnie uprawnienia do eksportu drobiu na chiński rynek ma 6 zakładów, w tym 5 członków KRD oraz jedna chłodnia składowa.
W poniedziałek minister Generalnego Urzędu Nadzoru nad Jakością, Inspekcji i Kwarantanny Chińskiej Republiki Ludowej Zhi Shuping przekazał stronie polskiej raport z przeprowadzonego w grudniu 2015 r. audytu zakładów drobiarskich. Na podstawie tego dokumentu strona polska przekaże stronie chińskiej niezbędne informacje uzupełniające. Po ich analizie zostaną podjęte decyzje zatwierdzające kolejne zakłady mięsa drobiowego do eksportu na rynek chiński - poinformowało Ministerstwo Rolnictwa.
W ubiegłym roku Polska wyeksportowała do Chin 13,5 tys. ton drobiu o wartości 25,2 mln euro. Chiny kupowały najchętniej tańsze elementy – mrożone skrzydła i nogi kurcząt, gęsi, indyków i kaczek.
Krajowa Rada Drobiarstwa działa od 1998 roku, zrzeszone w niej przedsiębiorstwa kontrolują 80 proc. polskiego rynku drobiu.
(PAP)