Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Kosmetyki na bazie ekstraktów z wytłoków z marchwi. Tak można wykorzystać biomasę

9 września 2021
Kosmetyki na bazie ekstraktów z wytłoków z marchwi. Tak można wykorzystać biomasę

Kosmetyki naturalne na bazie ekstraktów z wytłoków z marchwi czy bioplastiki z resztek ziemniaczanych – między innymi takie mogą być zastosowania biomasy, do tej pory uważanej za bezużyteczny odpad. Wynika to z badań prowadzonych w ramach projektu BioBIGG: Bioekonomia w Obszarze Południowego Bałtyku: Innowacje oparte na wykorzystaniu biomasy i rozwoju terenów zielonych.

 

Politechnika Gdańska była jednym z uczestników przedsięwzięcia. Kierownikiem projektu z ramienia Wydziału Inżynierii Mechanicznej i Okrętownictwa był prof. Dariusz Mikielewicz z Instytutu Energii, prorektor ds. rozwoju i organizacji.

– Celem projektu jest włączenie dotychczas niewykorzystanych i nowych zasobów biomasy, w szczególności odpadów z łańcucha przetwórstwa spożywczego, takich jak produkcja zbóż (słomy), cukru, warzyw, drewna oraz przemysłu przetwórczego – zaznaczył prof. Dariusz Mikielewicz.  – Produkty te mogą być przetworzone do szeregu produktów spożywczych lub niespożywczych, poprawiających wykorzystanie biomasy, która bezpowrotnie byłaby stracona – dodał.

Materiały i ich elementy pochodzące z tych łańcuchów wartości mogą być przekształcane w wiele innowacyjnych produktów spożywczych i nieżywnościowych. Projekt BioBIGG określił, wskazał i przygotował najbardziej innowacyjne i ekonomicznie atrakcyjne możliwości pilotażowe i inwestycje, widziane w perspektywie transgranicznej.

 

Wspieranie małych i średnich przedsiębiorstw

BioBIGG tworzył również działania wspierające małe i średnie przedsiębiorstwa, które mają zaspokoić ich potrzeby. Jak podkreślił profesor Mikielewicz, z jednej strony obserwuje się coraz większe zainteresowanie małych i średnich przedsiębiorstw bioekonomią i produktami uzyskanymi na bazie konwersji biomasy. Z drugiej – wielu z nich brakuje wiedzy na temat bioekonomii i konkretnych rozwiązań, duża część nie posiada też zdolności innowacyjnych.

– Projekt BioBIGG miał za zadanie zmobilizować potencjał innowacyjny, związany z niewykorzystywanymi zasobami biologicznymi w łańcuchach rolno-przemysłowych na obszarze Południowego Bałtyku. Projekt zmierzał do zwiększenia zdolności innowacyjnych małych i średnich przedsiębiorstw poprzez transgraniczne przekazywanie wiedzy, działania doradcze oraz przygotowanie projektów pilotażowych i inwestycji – mówił prof. Dariusz Mikielewicz.

Bioekonomia a małe i średnie przedsiębiorstwa w innych krajach

Przypomnijmy, że bioekonomia to produkcja i wykorzystanie zasobów biologicznych, innowacyjne procesy biologiczne i zasady zapewniające produkcję w zrównoważony sposób, a także produkty przemysłowe i energetyczne. Tym samym bioekonomia może być opisana jako kolejna fala rozwoju gospodarczego, kształtująca społeczeństwo po epoce paliw kopalnych, w którym wprowadzane są nowe materiały i produkty z biomasy. Na tym tle bioekonomia i jej zasoby biologiczne stanowią unikalną platformę dla innowacji i możliwości biznesowych. W wielu krajach małe i średnie przedsiębiorstwa są kluczowymi instytucjami wpływającymi na innowacje na bazie biomasy. Konieczne jest jednak nakierowanie przedsiębiorstw i innych podmiotów do uczestnictwa w rozwoju bioekonomii na obszarze południowego Bałtyku.

Wizyty studyjne

Jeśli chodzi o regiony południowego Bałtyku, istnieje wiele podobieństw. Wszyscy partnerzy projektu mają duży udział w rolnictwie, a w obszarach miejskich i aglomeracjach znajdują się zakłady produkcji żywności i zakłady chemiczne.

Podczas realizacji projektu BioBIGG, zespół przeprowadził szereg wizyt studyjnych w przedsiębiorstwach przetwarzających szeroko pojętą biomasę, takich jak: Warmińskie Zakłady Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego w Kwidzynie; Browar Kaszubski w Bytowie; Zakład Pieczarki Mazurskie Fedor w Użrankach; Cukrownia w Malborku, Tartak Sylvadrewno w Wielu czy Biogazownia w Mełnie.

Efektami projektu są opracowania dotyczące możliwego wykorzystania biomasy, postrzeganej dotychczas jako odpad.

Tematy, które opracowała grupa z Instytutu Energii, to:
– Niskoalkoholowy odżywczy napój z dużą zawartością błonnika i białka roślinnego: nowy sposób wykorzystania młóta przez małe lokalne browary
– Produkcja kosmetyków naturalnych na bazie ekstraktów z wytłoków z marchwi
– Sposób na zagospodarowanie podłoża popieczarkowego
– Produkcja hydrolizatu keratyny z piór drobiowych
– Produkcja bioplastików z odpadów ziemniaczanych
– Analiza możliwości zagospodarowania nadmorskich łąk solnych pod kątem ich innowacyjnego wdrażania skutkującego rozwojem biogospodarki w Polsce

Najnowsza wiedza z zakresu przetwarzania biomasy została wymieniona między regionami. Ponadto propozycje innowacyjnych produktów, a także konkretne propozycje innowacyjnych produktów, procesów i możliwości biznesowych zostały rozpowszechnione wśród przedsiębiorstw i innych podmiotów.

Na bazie zdobytych doświadczeń z odwiedzanych przedsiębiorstw oraz informacji uzyskanych podczas wywiadów z interesariuszami bioekonomii powstał artykuł naukowy w czasopiśmie Sustainability wydawnictwa MDPI, znajdujący się na liście Journal Citation Reports (JCR).

 

infowire.pl


POWIĄZANE

35 sprawdzanych opakowań na minutę i 100% skuteczności w wykrywaniu nieszczelnoś...

Grupa PZU po posiedzeniu sztabu kryzysowego w sprawie sytuacji powodziowej, utwo...

Tysiące zwierząt na południu Polski zostało dotkniętych dramatycznymi skutkami p...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę