Prezydent USA Donald Trump i premier Japonii Shinzo Abe ogłosili porozumienie w sprawie umowy handlowej między Stanami Zjednoczonymi a Japonią na szczycie G7 i planują je sformalizować we wrześniu tego roku – informuje Global Meat News.
Pochwały dla administracji amerykańskiej wygłosili przedstawiciele największych organizacji reprezentujących sektor drobiu i jaj widząc dla branży ogromne szanse w wysyłkach towarów na rynek japoński.
W wydanym wspólnie oświadczeniu, wiodące organizacje przyznały, że mrożone kurczaki, indyki i przetworzone produkty jajeczne otrzymają korzystne obniżki taryf, co pozytywnie wpłynie na wzmocnienie konkurencyjności Amerykanów wobec eksportu tych produktów z krajów partnerstwa transpacyficznego.
Japonia jest kluczowym rynkiem eksportowym dla amerykańskiego rolnictwa, szczególnie dla przemysłu mięsa czerwonego i surowców paszowych. Jest drugim pod względem wielkości rynkiem sprzedaży eksportowej dla indyków z USA oraz perspektywicznym odbiorcą wybranych elementów kurczaka preferowanych przez Japończyków.
Najwięcej na azjatycki rynek Amerykanie eksportują wołowiny, kukurydzy, wieprzowiny, soi i pszenicy.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz