biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Koronawirus uderzył w konsumpcję serów i win premium. Spodziewany wzrost produkcji serów z niższej półki oraz jogurtów z uwagi na wartości funkcjonalne

22 kwietnia 2020
Koronawirus uderzył w konsumpcję serów i win premium. Spodziewany wzrost produkcji serów z niższej półki oraz jogurtów z uwagi na wartości funkcjonalne

Jak podaje raport Komisji datowany na kwiecień 2020 r., po etapie gromadzenia produktów o długim terminie przydatności do spożycia tj. mleko UHT, obecne zamknięcie restauracji odbija się na sprzedaży produktów o wysokiej wartości dodanej (wino oraz sery premium, zwłaszcza ze znakami ChOG / ChNP zazwyczaj częściej spożywane w restauracjach). Ucierpiała sprzedaż bezpośrednia z lokalnych manufaktur serowych w wyniku ograniczeń w przemieszczaniu się i ograniczenia/zamknięcia ruchu turystycznego. Jak podkreśla jednak Komisja, inne kategorie produktowe w grupie nabiałowej mogą przez to zyskać.

Zdaniem Komisji wybuch epidemii faworyzuje produkcję bardziej zautomatyzowaną, produkcję wyrobów o dłuższym terminie przydatności do spożycia oraz nie wymagającą elementu pracochłonności i obecności dużego zespołu ludzkiego narażonego na zakażenie.

W gospodarstwach domowych utrzymywać się będą zapasy mleka UHT i serów o dłuższym terminie przydatności. Komisja oblicza, że w 2020 r. spożycie sera w UE może nieznacznie wzrosnąć (+ 0,3%), wspierane przez rosnącą sprzedaż detaliczną, a także poprzez wzrost kategorii dań gotowych ze składnikiem sera. Eksport może również nadal rosnąć (+ 1,5%), głównie dzięki popytowi na rynkach azjatyckich. To pozwoli zwiększyć produkcję serów (+ 0,6%).

W obszarze napojów fermentowanych może pojawić się efekt wzrostu popytu na jogurty z uwagi na ich wartości funcjonalne w żywieniu. W wyniku tego zjawiska nastąpi wygaśnięcie spadków grupie jogurtów, a następnie ich wzrost o 0,5%.

W swoich obliczeniach Komisja spodziewa się też spadku eksportu unijnego masła o 10% oraz wzrostu zapasów o około 10 tys. ton.

 

Forum Mleczarskie


POWIĄZANE

Współczesna hodowla zwierząt stawia coraz wyższe wymagania w zakresie higieny pr...

W pierwszym półroczu 2025 r. zlikwidowano w Polsce 2 707 stad świń, co przełożył...

Raport ekspercki dla PPR.pl Opracowanie na podstawie raportu USDA „Spanish Dried...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę