Gospodarstwo Janusza Kreta z Kluczowej koło Ząbkowic Śląskich zdobyło tytuł Najlepszego Gospodarstwa Ekologicznego w naszym województwie. Konkurs na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne jest przeprowadzany na terenie całego kraju. Jego cel to popularyzacja dobrych praktyk w zakresie rolnictwa ekologicznego, wdrażanie najlepszych rozwiązań w gospodarstwach rolnych oraz rozpowszechnianie wiedzy z zakresu rolnictwa ekologicznego. W tym roku wojewódzka edycja konkursu odbyła się w ramach operacji „Rolnictwo ekologiczne – lepsza strona dolnośląskiego rolnictwa” Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich.
To konkurs dla rolników zawodowych, czerpiących dochód z produkcji rolnej, organizowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Oddział w Radomiu przy współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ośrodkami Doradztwa Rolniczego.
Wojewódzka komisja konkursowa odwiedziła gospodarstwa zgłoszone do konkursu i poddała je szczegółowej ocenie. Oceniano między innymi asortyment i wielkość produkcji, innowacje wdrażane w gospodarstwie, formy promocji, bioróżnorodność, wykorzystanie starych i lokalnych odmian i ras w produkcji, wpływ sposobu gospodarowania i prowadzenia gospodarstwa na środowisko, dostosowanie się do zmian klimatu, a także działalność edukacyjną gospodarstwa czy inspirowanie innych rolników.
Truskawkowy potentat
Pierwsze miejsce w konkursie na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne na Dolnym Śląsku w 2020 roku zdobyło gospodarstwo Janusza Kreta z Kluczowej koło Ząbkowic Śląskich. Produkcja ekologiczna prowadzona jest tu od 2005 roku, pod kontrolą jednostki certyfikującej Agro Bio Test Sp. z o.o. Gospodarstwo liczy 6,13 ha, z czego użytki rolne stanowią 6,07 ha. Specjalizuje się w uprawie warzyw i truskawek. Powierzchnia warzyw zajmuje 2,65 ha. Wśród nich jest marchew, pietruszka, ogórek, cukinia, dynia (piżmowa, hokkaido oraz makaronowa), ziemniaki, buraki ćwikłowe, cebula, seler, por, jarmuż, papryka, fasola szparagowa oraz kapusta. Znaczna część kapusty jest kiszona w gospodarstwie.
Gospodarstwo jest potentatem w uprawie truskawek najwyższej jakości, prowadzonej na powierzchni 0,91 ha. Dodatkowo uprawia leszczynę i borówkę – 0,17 ha. Jest tu też wielogatunkowy sad (0,47 ha) ze starymi odmianami jabłoni, grusz, śliw, wiśni i czereśni. Uprawy rolnicze to głównie stare gatunki zbóż – pszenica jara ostka, płaskurka, orkisz oraz sorgo. Janusz Kret wprowadza do uprawy nowe gatunki i odmiany. Są one testowane na niewielkim areale i jeżeli dana uprawa się sprawdzi, to jej areał w kolejnych latach się powiększa. W gospodarstwie jest 27 upraw certyfikowanych. Plony są wysokie, porównywalne do tych uzyskiwanych z upraw konwencjonalnych na tym terenie.
Niemiecki przykład
Gospodarstwo jest otwarte na nowe doświadczenia i doskonali warsztat pracy. Jego właściciel od lat utrzymuje kontakty z ekologicznymi gospodarstwami w Niemczech i przenosi wiele dobrych rozwiązań w zakresie ekologicznej produkcji do swojego gospodarstwa. Pierwsze odmiany truskawek zostały przywiezione z Niemiec, świetnie sprawdzają się również w naszych warunkach, ich dojrzewanie i zbiór są rozłożone w czasie.
Współrzędne uprawy i żywe ściółki
Uprawy jagodowe i warzywa uprawiane są wraz z roślinami współrzędnymi, które stanowią naturalną metodę ochrony roślin przed chorobami i szkodnikami. Rolnik stosuje racjonalne zmianowanie, dostosowane do warunków klimatycznych i glebowych, sieje też poplony. W strukturze zasiewów dba o sąsiedztwo dla poszczególnych upraw. Stosuje żywe ściółki. Nawet w międzyrzędziach w sadzie oraz w truskawkach wysiewane są poplony. Ograniczają one zachwaszczenie, poprawiają strukturę gleby, zapobiegają erozji, wymywaniu składników pokarmowych i sprzyjają pożytecznym owadom.
W gospodarstwie stosowane są racjonalne, sprawdzone technologie. Gospodarz lubi eksperymentować w poszukiwaniu rozwiązań dających najlepsze efekty. Wdraża też rozwiązania podpatrzone w innych gospodarstwach ekologicznych. Wykorzystuje specjalistyczny sprzęt do upraw ekologicznych, częściowo własnej konstrukcji.
Każdy skrawek ziemi
Każdy skrawek ziemi w gospodarstwie jest wykorzystany rolniczo. Są tu również elementy stanowiące ostoję dzikiej przyrody, jak miedze śródpolne z rosnącymi na nich starymi odmianami czereśni, zadrzewienia, naturalne skarpy, stare okazy drzew – lipy oraz oczka wodne.
Wypracowana przez lata jakość produktów oraz estetyka ich przygotowania do sprzedaży ułatwia sprzedaż. Produkty są sprzedawane stałym odbiorcom, głównie w sprzedaży hurtowej. Odbiorcami są sklepy, przetwórnie i częściowo indywidualni odbiorcy. Zamówiony towar jest odbierany z gospodarstwa, a część jest dowożona do klientów.
Zbierz to sam
Zbiory truskawek prowadzone są również przez klientów indywidualnych, którzy umawiają się na samodzielny zbiór owoców. Produkty są promowane na targach, kiermaszach, na konferencjach i szkoleniach o charakterze ekologicznym. Gospodarstwo posiada profil na Facebooku, własne ulotki i wizytówki. Produkty są sprzedawane także za pośrednictwem e-bazarku.
Gospodarz chętnie dzieli się swoimi doświadczeniami z innymi rolnikami. Przy okazji szkoleń, konferencji, wyjazdów studyjnych jest czas na wymianę doświadczeń i prowadzenie rozmów również z rolnikami planującymi przestawić produkcję na ekologiczną. Idea rolnictwa ekologicznego jest również przekazywana klientom odwiedzającym gospodarstwo. Sposób prowadzenia gospodarstwa i wymierne efekty jego działalności są cennym przykładem i wzorem dla innych gospodarstw ekologicznych, także tych dopiero zaczynających produkcję.
Moda, świadomość i Zielony Ład
Rynek produktów ekologicznych dynamicznie się rozwija. Wynika to nie tylko z mody ale z coraz większej świadomości ekologicznej i przekonań konsumentów. Zachęcamy innych producentów rolnych by podjęli się nowych wyzwań i przeszli na ekologiczne metody produkcji rolnej. To się nie tylko opłaca, ale daje satysfakcję wprowadzania na rynek produktów najwyższej jakości. System ekologicznej produkcji rolnej wpisuje się w założenia Europejskiego Zielonego Ładu.
Laureaci wojewódzkiego etapu konkursu na najlepsze gospodarstwo ekologiczne
w 2020 roku.
1 miejsce – Janusz Kret – Kluczowa k. Ząbkowic Śląskich
2 miejsce – Mirosław Rój – Staniszów k. Jeleniej Góry
3 miejsce – Joanna Maślukiewicz – Klecin k. Świdnicy
Laureaci konkursu otrzymają nagrody i zostaną uhonorowani dyplomami Dyrektora Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Operacja opracowana przez Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą we Wrocławiu, organizowana w ramach operacji do realizacji w Planie Operacyjnym Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2020-2021. Dotyczy Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i obszarach wiejskich województwa dolnośląskiego (SIR).
dodr.pl