Chleb upieczony przez Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Rokszycach w powiecie piotrkowskim 16 lutego br. otrzymał tytuł Chleba Ziemi Łódzkiej.
Zdaniem jury, to właśnie ten chleb był najsmaczniejszy z pośród wszystkich bochenków biorących udział konkursie „Chleb Ziemi Łódzkiej”, zorganizowanym przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Łodzi i Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach.
Rozstrzygnięcie konkursu skierowanego do Kół Gospodyń Wiejskich oraz przetwórców prowadzących Rolniczy Handel Detaliczny z terenu województwa łódzkiego odbyło się 16 lutego br. w siedzibie Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach. Nagrody najlepszym KGW wręczała sekretarz stanu Anna Gębicka.
Wypiek chleba z mąki orkiszowej, pochodzącej z ziarna uzyskanego z upraw prowadzonych na poletkach doświadczalnych Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach, zadeklarowało 70 kół Gospodyń Wiejskich z całego województwa łódzkiego.
Celem wydarzenia było kultywowanie polskiego dziedzictwa kulturowego związanego z domowym wypiekaniem chleba, dbałość o poczucie tożsamości kulturowej, pielęgnowanie szacunku dla chleba, a także propagowanie spożycia pełnowartościowego pieczywa, wytworzonego z zastosowaniem tradycyjnych składników i metod.
Wyniki konkursu Chleb Ziemi Łódzkiej:
I MIEJSCE – Koło Gospodyń Wiejskich w ROKSZYCACH, powiat piotrkowski, gm. Wola Krzysztoporska;Wyróżnienia:
MRiRW