W dniu 10 marca br. w Zakładzie Doskonalenia Zawodowego w Kielcach odbył się konkurs kulinarny „Bitwa na Smaki”. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa reprezentował Dariusz Stachowicz zastępca Dyrektora Oddziału Terenowego w Kielcach.
Do rywalizacji w „Bitwie na smaki” stanęło sześć dwuosobowych zespołów. Na przygotowanie potrawy młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli 90 minut. Najważniejszym składnikiem dania głównego był drób. Najlepiej z zadaniem poradzili sobie Yeva Humenchuk i Dmitrii Alieksieiev, którzy przygotowali pierś z kurczaka sous vide w prażonym sezamie z truflowym puree, wiśniowym sosie i glazurowaną marchewką w soku pomarańczowym.
Miejsce II zajęła Magdalena Garbat z Mateuszem Chrzanowskim za przygotowaną roladkę z kurczaka w zielonej panierce, ragout z wątróbki drobiowej i borowików z puree z dyni, zaś Ania Pakuła i Patryk Sokół zajęli III miejsce za kurczaka marynowanego w ziołach w sosie serowym z puree z batatów i mixem sałat z winegretem malinowym.
Laureatom konkursu zostały wręczone nagrody rzeczowe oraz upominki ufundowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Obecni podczas konkursu przedstawiciele KOWR z Oddziału Terenowego w Kielcach, rozpowszechniali wiedzę wśród młodzieży na temat produktów tradycyjnych, regionalnych i certyfikowanych, marki Polska smakuje oraz Produktu polskiego.
KOWR