biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Konferencje Szkół Promujących Zdrowie na Warmii i Mazurach

17 grudnia 2021
Konferencje Szkół Promujących Zdrowie na Warmii i Mazurach

W dniach 13 i 14 grudnia br. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Olsztynie był współorganizatorem Konferencji Szkół Promujących Zdrowie, które odbyły się w Olsztynie i Ełku.

Pierwsza konferencja odbyła się  13 grudnia br. i została zrealizowana w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie. Na spotkaniu przedstawiciele szkół realizujących program Szkół Promujących Zdrowie mieli okazje wysłuchać wykładu  dr inż. Jadwigi Anny Glicy z Katedry Żywienia Człowieka Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego pn. „Aspekty zdrowotne i żywieniowe produktów i potraw regionalnych Warmii i Mazur”.  W prelekcji omówione zostały m.in. poszczególne znaki jakości i oznaczenia, które potwierdzają wyjątkowe walory żywności wysokiej jakości. Podczas spotkania poruszono również temat inteligencji trawiennej i wpływu emocji na psychomatyzację odżywiania dzieci i młodzieży.

Spotkanie, które odbyło się 14 grudnia br. zostało zorganizowane w Międzyszkolnym Ośrodku Sportowym w Ełku. Tym razem tematyką przewodnią było zdrowie psychiczne społeczności szkolnej. Trzy tematycznie związane wykłady wygłosili Profesor dr hab. Krzysztof Ostaszewski, kierownik Pracowni Profilaktyki Młodzieżowej "Pro„M” w Zakładzie Zdrowia Publicznego Instytutu Psychiatrii i Neurologii w Warszawie, Teresa Garlicka – mediator i doradca zawodowy z Powiatowego Centrum Pomocy Psychologiczno-Pedagogicznej w Ełku oraz Alina Ożańska, pedagog, socjoterapeuta z Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej wchodzącej w skład Powiatowego Ośrodka Rozwoju Edukacji w Giżycku.

Spotkania odbyły się w ramach cyklu konferencji który rozpoczął się 23 listopada br. i były okazją do podzielenia się doświadczeniami związanymi z realizacją programów „Szkoła Promująca Zdrowie” i „Przedszkola Promujące Zdrowie”. Jednocześnie przedstawiciele placówek edukacyjnych uzyskali od pracowników Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informacje dotyczące produkcji ekologicznej, certyfikowanych znaków jakości, produktów tradycyjnych i lokalnych mogące w znaczący sposób wzbogacić wiedzę kulinarną, jak i wiedzę na temat własnego regionu. Na każdym spotkaniu KOWR OT w Olsztynie przygotował degustację żywności pochodzącej od lokalnych przetwórców posiadających m.in. w ofercie produkty wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz posiadające certyfikaty poświadczające produkcję ekologiczną.

 

KOWR


POWIĄZANE

W polskiej polityce wiejskiej i społecznej wrze coraz mocniej. Do redakcji ppr.p...

To, co wydarzyło się 15 sierpnia w województwie opolskim, wstrząsnęło środowiski...

Wśród najpopularniejszych gatunków lipca Kantar Polska wymienia pomidory, ziemni...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę