CTR_2024
TSW_XV_2025

Konferencja prasowa Ryki (SM): Smaczne i zdrowe. Na SERio.

21 kwietnia 2016
Konferencja prasowa Ryki (SM): Smaczne i zdrowe. Na SERio.
SM RYKI

21 kwietnia br. w Warszawie odbyła się konferencja prasowa zorganizowana przez Spółdzielnię Mleczarską z Ryk. Podczas spotkania dr. inż. Adam Kuzdraliński z Katedry Biotechnologii, Żywienia Człowieka i Towaroznawstwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie zaprezentował najnowsze doniesienia na temat zależności pomiędzy dietą a kondycją człowieka.

„Nieodzownym elementem każdej diety są makroskładniki, tj. węglowodany, białka i tłuszcze. Dostarczenie ich we właściwych proporcjach ma wpływ na wydolność fizyczną, opóźnienie symptomów zmęczenia, wspomaganie zwiększenia skuteczności treningu i efektywności procesów odnowy u osób aktywnych fizycznie (Durkalec-Michalski i in. 2015).
Białka w diecie osoby aktywnej fizycznie powinny zapewniać 12-15% dziennego zapotrzebowania na kalorie, a ich spożycie powinno wynosić średnio od 1,2 do 1,7 g/kg masy ciała (Celejowa, 2008). Prawidłowa proporcja białek w diecie to warunek powodzenia procesu regeneracji po treningu oraz niezbędny element w osiągnięciu tzw. superkompensacji wysiłkowej (Jeukendrup, 2011). Szczególnie istotne jest spożycie białek, które ma na celu rekompensację uszkodzenia mięśni, mające miejsce podczas każdego treningu fizycznego (Dymkowska-Malesa i Walczak, 2011). Wielu badaczy podkreśla, że prawidłowa podaż białka powinna być zapewniona przez właściwą dietę, bez konieczności stosowania dodatkowych suplementów białkowych czy aminokwasowych (Kasprzak i in., 2013). Za pełnowartościowe uznaje się przede wszystkim białka pochodzenia zwierzęcego, w tym nabiał, ryby, chude mięso (Superczyńska i Żylińska-Kaczmarek, 2010).
Produkty spożywcze o bardzo wysokiej zawartości białka to sery żółte, soja, mleko w proszku, groch i fasola (Superczyńska, 2007)\".

W kolejnej części spotkania wystapił Grzegorz Kapusta, Wiceprezes Spółdzielni Mleczarskiej Ryki -„Rycki Edam Light to smaczny i zdrowy ser, który dzięki swoim właściwościom wspiera kondycję osób aktywnych fizycznie. Jesteśmy aktywni na serio, biegamy. Dlatego w naszej ofercie pojawia się ser dla sportowców. Jego właściwości wspierają kondycję fizyczną, naturalnie i zgodnie z najnowszą wiedzą o dietetyce\".

Rycki Edam Light to dojrzewający ser niskotłuszczowy typu szwajcarsko-holenderskiego o łagodnym smaku, jednolitym miąższu oraz okrągłych oczkach. Idealny dla osób kochających smak sera i jednocześnie dbających o linię. Polecany tym, którzy ze względów zdrowotnych muszą kontrolować ilość spożywanego nabiału. Ma najwięcej wapnia, spośród wszystkich serów ryckich. Podaż wapnia jest szczególnie ważna w diecie dzieci, ze względu na wzrost oraz kobiet, ze względu na profilaktykę osteoporozy.

Wszystkie sery Ryckie są produkowane z mleka najwyższej jakości, które pochodzi z najczystszych ekologicznie terenów Lubelszczyzny. Są pozbawione tłuszczów roślinnych, a wędzenie wybranych gatunków odbywa się w sposób tradycyjny w niskich temperaturach, na drewnie olchowo-bukowym. Nie zawierają konserwantów i jest to zwizualizowane na opakowaniach w formie czytelnego „stempla”. Sery Ryckie w nowej szacie graficznej to 5 produktów dostępnych w opakowaniach, zawierających 150 g plastrów lub w tradycyjnych blokach: Rycki Edam Light, Rycki Edam, Rycki Edam Naturalnie Wędzony, Gouda, Rycki Maasdam.

Spółdzielnia Mleczarska Ryki znana jest ze swoich wieloletnich tradycji serowarstwa, ale pomimo tego, firma stawia na rozwój i nowoczesność. Jubileusz 90- lecia stał się okazją do startu nowej kampanii reklamowej. Spot reklamowy opowiada historię wielopokoleniowej rodziny, której w pięknych chwilach codziennego, aktywnego życia towarzyszą wspólne, zdrowe posiłki. Spot będzie emitowany od 25 kwietnia na antenach TVP i grupy TVN. Kampania to również outdoor w największych miastach Polski, spoty radiowe oraz kampania reklamowa w internecie i działania w social mediach, w tym fan page Era Dobrego Sera. Metamorfozę przeszły również szata graficzna opakowań produktów.

„Smak i wartości odżywcze naszych produktów wynikają z połączenia najnowszych technologii z czystością i bezpieczeństwem ekologicznym terenów Lubelszczyzny, z których pochodzi nasze mleko” – tłumaczył Grzegorz Kapusta – „Nie tylko kontrolujemy jakość mleka, ale dbamy o zachowanie nieskażonej przyrody, aby sery były smaczne i zdrowe. Robimy to na przykład poprzez inwestycję w najnowocześniejszą, membranową oczyszczalnię ścieków”.

Spółdzielnia Mleczarska Ryki od lat promuje aktywny i zdrowy styl życia. Zamiłowanie, do tego co zdrowe, wiąże się również z pasją do aktywności sportowej, w tym biegania. W ramach programu „Aktywni na serio” przedstawiciele Ryki (SM) uczestniczą w maratonach i innych imprezach biegowych, a wszyscy uczestniczy częstowani są serami z firmowego stoiska.

Forum Mleczarskie, zdj. SM RYKI


POWIĄZANE

Analizie dotyczącej sytuacji w rolnictwie w 2024 i prognozy krótkookresowej cykl...

KRIR otrzymała odpowiedź z resortu rolnictwa w sprawie uruchomienia programu pom...

Resort rolnictwa odniósł się do poruszanej przez samorząd rolniczy kwestii dotyc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę