21 kwietnia br. w Warszawie odbyła się konferencja prasowa zorganizowana przez Spółdzielnię Mleczarską z Ryk. Podczas spotkania dr. inż. Adam Kuzdraliński z Katedry Biotechnologii, Żywienia Człowieka i Towaroznawstwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie zaprezentował najnowsze doniesienia na temat zależności pomiędzy dietą a kondycją człowieka.
„Nieodzownym elementem każdej diety są makroskładniki, tj. węglowodany, białka i tłuszcze. Dostarczenie ich we właściwych proporcjach ma wpływ na wydolność fizyczną, opóźnienie symptomów zmęczenia, wspomaganie zwiększenia skuteczności treningu i efektywności procesów odnowy u osób aktywnych fizycznie (Durkalec-Michalski i in. 2015).
Białka w diecie osoby aktywnej fizycznie powinny zapewniać 12-15% dziennego zapotrzebowania na kalorie, a ich spożycie powinno wynosić średnio od 1,2 do 1,7 g/kg masy ciała (Celejowa, 2008). Prawidłowa proporcja białek w diecie to warunek powodzenia procesu regeneracji po treningu oraz niezbędny element w osiągnięciu tzw. superkompensacji wysiłkowej (Jeukendrup, 2011). Szczególnie istotne jest spożycie białek, które ma na celu rekompensację uszkodzenia mięśni, mające miejsce podczas każdego treningu fizycznego (Dymkowska-Malesa i Walczak, 2011). Wielu badaczy podkreśla, że prawidłowa podaż białka powinna być zapewniona przez właściwą dietę, bez konieczności stosowania dodatkowych suplementów białkowych czy aminokwasowych (Kasprzak i in., 2013). Za pełnowartościowe uznaje się przede wszystkim białka pochodzenia zwierzęcego, w tym nabiał, ryby, chude mięso (Superczyńska i Żylińska-Kaczmarek, 2010).
Produkty spożywcze o bardzo wysokiej zawartości białka to sery żółte, soja, mleko w proszku, groch i fasola (Superczyńska, 2007)\".
W kolejnej części spotkania wystapił Grzegorz Kapusta, Wiceprezes Spółdzielni Mleczarskiej Ryki -„Rycki Edam Light to smaczny i zdrowy ser, który dzięki swoim właściwościom wspiera kondycję osób aktywnych fizycznie. Jesteśmy aktywni na serio, biegamy. Dlatego w naszej ofercie pojawia się ser dla sportowców. Jego właściwości wspierają kondycję fizyczną, naturalnie i zgodnie z najnowszą wiedzą o dietetyce\".
Rycki Edam Light to dojrzewający ser niskotłuszczowy typu szwajcarsko-holenderskiego o łagodnym smaku, jednolitym miąższu oraz okrągłych oczkach. Idealny dla osób kochających smak sera i jednocześnie dbających o linię. Polecany tym, którzy ze względów zdrowotnych muszą kontrolować ilość spożywanego nabiału. Ma najwięcej wapnia, spośród wszystkich serów ryckich. Podaż wapnia jest szczególnie ważna w diecie dzieci, ze względu na wzrost oraz kobiet, ze względu na profilaktykę osteoporozy.
Wszystkie sery Ryckie są produkowane z mleka najwyższej jakości, które pochodzi z najczystszych ekologicznie terenów Lubelszczyzny. Są pozbawione tłuszczów roślinnych, a wędzenie wybranych gatunków odbywa się w sposób tradycyjny w niskich temperaturach, na drewnie olchowo-bukowym. Nie zawierają konserwantów i jest to zwizualizowane na opakowaniach w formie czytelnego „stempla”. Sery Ryckie w nowej szacie graficznej to 5 produktów dostępnych w opakowaniach, zawierających 150 g plastrów lub w tradycyjnych blokach: Rycki Edam Light, Rycki Edam, Rycki Edam Naturalnie Wędzony, Gouda, Rycki Maasdam.
Spółdzielnia Mleczarska Ryki znana jest ze swoich wieloletnich tradycji serowarstwa, ale pomimo tego, firma stawia na rozwój i nowoczesność. Jubileusz 90- lecia stał się okazją do startu nowej kampanii reklamowej. Spot reklamowy opowiada historię wielopokoleniowej rodziny, której w pięknych chwilach codziennego, aktywnego życia towarzyszą wspólne, zdrowe posiłki. Spot będzie emitowany od 25 kwietnia na antenach TVP i grupy TVN. Kampania to również outdoor w największych miastach Polski, spoty radiowe oraz kampania reklamowa w internecie i działania w social mediach, w tym fan page Era Dobrego Sera. Metamorfozę przeszły również szata graficzna opakowań produktów.
„Smak i wartości odżywcze naszych produktów wynikają z połączenia najnowszych technologii z czystością i bezpieczeństwem ekologicznym terenów Lubelszczyzny, z których pochodzi nasze mleko” – tłumaczył Grzegorz Kapusta – „Nie tylko kontrolujemy jakość mleka, ale dbamy o zachowanie nieskażonej przyrody, aby sery były smaczne i zdrowe. Robimy to na przykład poprzez inwestycję w najnowocześniejszą, membranową oczyszczalnię ścieków”.
Spółdzielnia Mleczarska Ryki od lat promuje aktywny i zdrowy styl życia. Zamiłowanie, do tego co zdrowe, wiąże się również z pasją do aktywności sportowej, w tym biegania. W ramach programu „Aktywni na serio” przedstawiciele Ryki (SM) uczestniczą w maratonach i innych imprezach biegowych, a wszyscy uczestniczy częstowani są serami z firmowego stoiska.
Forum Mleczarskie, zdj. SM RYKI