Proces kompostowania jest niczym perpetuum mobile! Na przykład: owoce i warzywa po zjedzeniu zamieniają się w odpadki. Resztki poddajemy procesowi kompostowania, w efekcie czego powstaje nawóz, który możemy wykorzystać we własnym ogrodzie. Finalnie rosną nowe uprawy i rozpoczynamy proces na nowo.
Niestety liczby pokazują, że wiedza na ten temat wciąż jest skromna. Za to wydatki są spore. Z analizy stanu gospodarki odpadami komunalnymi na terenie miasta Tarnowa wynika, że łączna ilość bioodpadów przekazanych w roku 2021 do kompostowni wyniosła 7 544,46 ton (w tym bezpośrednio dostarczone do punktów PSZOK przez mieszkańców i przedsiębiorców – 2 216 ton), a koszty zagospodarowania bioodpadów, to był wydatek rzędu 1 659 780,52 zł.
Z kolei w gminie Tarnów, gdzie mamy do czynienia z terenami wiejskimi, odebrano 1 756,36 ton odpadów zielonych (przy liczbie 21 090 mieszkańców ujętych w deklaracjach o wysokości stawek za gospodarowanie odpadami komunalnymi). Dodajmy do tego 215,64 ton odpadów zielonych zebranych w tzw. PSZOK-ach.
Przy powszechniejszym kompostowaniu jesteśmy w stanie obniżyć masę składowanych bioodpadów, jak i wydatki ponoszone na ten cel zarówno patrząc z perspektywy szerszej, jak i gospodarstwa domowego. Przy okazji zyskujemy za darmo wartościowy nawóz bez chemii do wykorzystania chociażby w uprawie własnych warzyw czy owoców.
Kompostować w zasadzie każdy może! Wystarczy odrobina chęci, ponieważ mamy do dyspozycji wiele metod kompostowania, co umożliwia wytwarzanie kompostu nawet w kuchni czy na balkonie.
Dodajmy, że Stowarzyszenie GRUPA ODROLNIKA z Rzuchowej (pow. tarnowski) przeprowadziło w tym roku kilka warsztatów z kompostowania. Podczas warsztatów poruszono takie zagadnienia jak:
Cechy żywej gleby.
Rola mikroorganizmów glebowych i tlenu.
Porównanie próbek gleby.
Test słoikowy;
Porównanie kompostu na zimno i kompostu na gorąco;
Omówienie i przygotowanie (rozdrobnienie) materiałów do kompostowania: obornik, skoszona trawa, słoma, zrębki, liście, karton, odpadki kuchenne; Przygotowanie pryzmy do kompostowania na gorąco: układanie warstw; Zasady natleniania i nawadniania pracującej pryzmy.