Wczoraj, 11 listopada 2024 roku w Brukseli zainaugurowało działalność Europejskie Obserwatorium Rynku Oliwy z Oliwek i Oliwek Stołowych, co stanowi ważny kamień milowy w wysiłkach Komisji na rzecz promowania przejrzystości rynku i współpracy w sektorze oliwek.
Europejskie Obserwatorium Rynku Oliwy z Oliwek i Oliwek Stołowych będzie służyć jako platforma dyskusji i współpracy między ekspertami reprezentującymi cały łańcuch dostaw, od producentów po eksporterów. Nowe obserwatorium będzie wzorowane na obserwatoriach rynku, które już funkcjonują w kilku sektorach rolnictwa, w szczególności w sektorze mleka, upraw oraz owoców i warzyw. Gromadząc i oceniając dane rynkowe i statystyczne, obserwatorium będzie sporządzać sprawozdania i dostarczać informacji rynkowych dostępnych dla wszystkich.
Biorąc pod uwagę, że produkcja oliwy z oliwek w UE odgrywa kluczową rolę na rynku światowym, uruchomienie obserwatorium stanowi znaczący krok w kierunku bardziej świadomego i proaktywnego podejścia do wyzwań stojących przed sektorem.
Inicjatywa ta wpisuje się w szerzej zakrojone działania Komisji na rzecz promowania przejrzystości rynku i współpracy w sektorze rolnym, co ostatecznie przyczyni się do zwiększenia solidności i odporności sektora oliwek.
Jako największy na świecie producent, konsument i eksporter oliwy z oliwek, Unia Europejska jest głęboko zaangażowana w sukces tego kluczowego sektora rolnictwa. Ze względu na bogate dziedzictwo kulturowe i znaczący wpływ na społeczności wiejskie produkcja oliwek ma zasadnicze znaczenie dla krajobrazu rolniczego UE. Jednak niedawne ekstremalne zjawiska pogodowe, takie jak susze, pożary lasów i nietypowe temperatury, odbiły się na produkcji oliwek w UE, powodując spadek ostatnich zbiorów o 24 proc. poniżej średniej pięcioletniej.
Według najnowszych danych produkcja oliwy z oliwek w UE w roku gospodarczym 2023/24 wyniosła 1,5 mln ton, co stanowi wzrost o 8% w porównaniu z rokiem poprzednim. Spadek ten wynika w dużej mierze z połączenia dwóch następujących po sobie złych zbiorów, które wywołały efekt domina w całym łańcuchu dostaw, powodując erozję zapasów i windę cen do rekordowych poziomów. Wpływ był odczuwalny w całym łańcuchu dostaw, dotykając nie tylko producentów, ale także eksporterów i konsumentów. Doprowadziło to również do znacznego zmniejszenia zapasów oliwy z oliwek w UE.
Perspektywy na rok gospodarczy 2024/25 wydają się bardziej obiecujące, przy czym oczekuje się, że produkcja oliwy z oliwek powróci do średniego poziomu, jednak trwające wyzwania prawdopodobnie utrzymają wysokie ceny przez kilka miesięcy.
WPR oferuje szeroki wachlarz narzędzi politycznych wspierających sektor oliwek, począwszy od wsparcia dochodów niezwiązanego z wielkością produkcji i wsparcia związanego z wielkością produkcji, po interwencje nagradzające przystosowanie się do zmiany klimatu i dobre praktyki agronomiczne, wsparcie dla inwestycji i współpracy, a także projekty badawcze w zakresie zrównoważonego rozwoju i odporności. Jest to szczególnie istotne w przypadku tradycyjnych gajów oliwnych.
oprac, e-mk, ppr.pl