MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Komisja Europejska za monitoringiem oliwy z oliwek i oliwek stołowych

12 listopada 2024
Komisja Europejska za monitoringiem oliwy z oliwek i oliwek stołowych

Wczoraj, 11 listopada 2024 roku w Brukseli zainaugurowało działalność Europejskie Obserwatorium Rynku Oliwy z Oliwek i Oliwek Stołowych, co stanowi ważny kamień milowy w wysiłkach Komisji na rzecz promowania przejrzystości rynku i współpracy w sektorze oliwek.

Europejskie Obserwatorium Rynku Oliwy z Oliwek i Oliwek Stołowych będzie służyć jako platforma dyskusji i współpracy między ekspertami reprezentującymi cały łańcuch dostaw, od producentów po eksporterów. Nowe obserwatorium będzie wzorowane na obserwatoriach rynku, które już funkcjonują w kilku sektorach rolnictwa, w szczególności w sektorze mleka, upraw oraz owoców i warzyw. Gromadząc i oceniając dane rynkowe i statystyczne, obserwatorium będzie sporządzać sprawozdania i dostarczać informacji rynkowych dostępnych dla wszystkich.

Biorąc pod uwagę, że produkcja oliwy z oliwek w UE odgrywa kluczową rolę na rynku światowym, uruchomienie obserwatorium stanowi znaczący krok w kierunku bardziej świadomego i proaktywnego podejścia do wyzwań stojących przed sektorem.

Inicjatywa ta wpisuje się w szerzej zakrojone działania Komisji na rzecz promowania przejrzystości rynku i współpracy w sektorze rolnym, co ostatecznie przyczyni się do zwiększenia solidności i odporności sektora oliwek.

Geneza

Jako największy na świecie producent, konsument i eksporter oliwy z oliwek, Unia Europejska jest głęboko zaangażowana w sukces tego kluczowego sektora rolnictwa. Ze względu na bogate dziedzictwo kulturowe i znaczący wpływ na społeczności wiejskie produkcja oliwek ma zasadnicze znaczenie dla krajobrazu rolniczego UE. Jednak niedawne ekstremalne zjawiska pogodowe, takie jak susze, pożary lasów i nietypowe temperatury, odbiły się na produkcji oliwek w UE, powodując spadek ostatnich zbiorów o 24 proc. poniżej średniej pięcioletniej.

Według najnowszych danych produkcja oliwy z oliwek w UE w roku gospodarczym 2023/24 wyniosła 1,5 mln ton, co stanowi wzrost o 8% w porównaniu z rokiem poprzednim. Spadek ten wynika w dużej mierze z połączenia dwóch następujących po sobie złych zbiorów, które wywołały efekt domina w całym łańcuchu dostaw, powodując erozję zapasów i windę cen do rekordowych poziomów. Wpływ był odczuwalny w całym łańcuchu dostaw, dotykając nie tylko producentów, ale także eksporterów i konsumentów. Doprowadziło to również do znacznego zmniejszenia zapasów oliwy z oliwek w UE.

Perspektywy na rok gospodarczy 2024/25 wydają się bardziej obiecujące, przy czym oczekuje się, że produkcja oliwy z oliwek powróci do średniego poziomu, jednak trwające wyzwania prawdopodobnie utrzymają wysokie ceny przez kilka miesięcy.

WPR oferuje szeroki wachlarz narzędzi politycznych wspierających sektor oliwek, począwszy od wsparcia dochodów niezwiązanego z wielkością produkcji i wsparcia związanego z wielkością produkcji, po interwencje nagradzające przystosowanie się do zmiany klimatu i dobre praktyki agronomiczne, wsparcie dla inwestycji i współpracy, a także projekty badawcze w zakresie zrównoważonego rozwoju i odporności. Jest to szczególnie istotne w przypadku tradycyjnych gajów oliwnych.

oprac, e-mk, ppr.pl


POWIĄZANE

Ten spór wciąż rozpala emocje Polacy uwielbiają święta, ale równie mocno kochają...

W dzisiejszym świecie innowacje technologiczne są na porządku dziennym. Każdego ...

‘Dlaczego chcesz się przebranżowić?’, to najnowszy konkurs przygotowany przez po...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę