Wczoraj odbyła się aukcja produktów mlecznych na platformie aukcyjnej Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii. Indeks cen GDT zmniejszył się na niej do 1049 pkt. wobec 1055 pkt. na poprzedniej aukcji, przeprowadzonej 20 lutego br. (spadek o 0,6%), co było powyżej oczekiwań rynku przybliżanych kontraktami terminowymi na pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku oraz bezwodny tłuszcz mleczny na giełdzie w Nowej Zelandii. Jest to już drugi z rzędu spadek indeksu GDT.
W kierunku zmniejszenia indeksu oddziaływały niższe ceny 4 z 8 jego składowych: maślanki w proszku (-4,3%), bezwodnego tłuszczu mlecznego (-3,2%), masła (-1,0%) oraz pełnego mleka w proszku (-0,8%). Wzrost odnotowały natomiast ceny odtłuszczonego mleka w proszku (+5,5%), kazeiny podpuszczkowej (+2,2%) oraz sera Cheddar (+1,7%). Laktoza nie była oferowana na aukcji. Zmniejszyła się ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 19 292 t wobec 20 256 t na poprzedniej aukcji (-4,8%). Kolejna aukcja GDT odbędzie się 20 marca.
Wyniki aukcji są spójne z naszym scenariuszem, zgodnie z którym po przejściowym wzroście cen na początku br. związanym z obawami o produkcję mleka w Nowej Zelandii ceny produktów mlecznych powrócą do trendu spadkowego.
Credit Agricole Bank Polska S.A. / GDT