17. lipca odbyła się aukcja produktów mlecznych na platformie aukcyjnej Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii. Indeks cen GDT zmniejszył się na niej do 970 pkt. wobec 986 pkt. na poprzedniej aukcji, przeprowadzonej 4 lipca br. (spadek o 1,6%), co było poniżej oczekiwań rynku przybliżanych kontraktami terminowymi na pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku oraz bezwodny tłuszcz mleczny na giełdzie w Nowej Zelandii. Jest to już czwarty z rzędu spadek indeksu GDT. Tym samym indeks cen GDT ukształtował się na najniższym poziomie od grudnia 2017 r.
W kierunku zmniejszenia indeksu oddziaływały niższe ceny 4 z 9 jego składowych: kazeiny podpuszczkowej (-9,5%), masła (-8,1%), bezwodnego tłuszczu mlecznego (-5,2%) oraz sera Cheddar (-3,3%). Wzrost odnotowały natomiast ceny pełnego mleka w proszku (+1,5%) oraz odtłuszczonego mleka w proszku (+0,8%). Laktoza, maślanka w proszku i serwatka nie były oferowane na aukcji. Zmniejszyła się ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 25 454 ton wobec 26 519 ton (-4,0%). Kolejna aukcja GDT odbędzie się 7 sierpnia.
W wynikach aukcji na szczególną uwagę zasługuje kolejny silny spadek cen masła. Jest on obserwowany również w UE oraz w USA. Stanowi to wsparcie dla naszego scenariusza, zgodnie z którym po przejściowym wzroście cen w I poł. br. związanym z niższą produkcją mleka w Nowej Zelandii z uwagi na suszę, a także niepewnością co do skali ożywienia skupu mleka w UE, ceny produktów mlecznych powrócą do trendu spadkowego.
Credit Agricole Bank Polska S.A. / GDT