GUS opublikował w środę wstępny szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych. Pozwala on wstępnie ocenić rozmiar strat, jakie wyrządziła tegoroczna susza.
Najsilniejszy spadek produkcji zostanie odnotowany w przypadku owoców, które wyniosą ok. 3,9 mln ton wobec rekordowych 5,1 mln ton w 2018 r. (spadek o ok. 24% r/r). Zmniejszenie zbiorów zostanie odnotowane zarówno w przypadków owoców z drzew (spadek o ok. 25% r/r) jak i owoców z krzewów i plantacji jagodowych (spadek o ok. 20% r/r). Poza suszą do obniżenia tegorocznych zbiorów przyczyniły się również wiosenne przymrozki, a także przesilenie owocowania w poprzednim sezonie.
Znaczące obniżenie zbiorów szacowane jest także w przypadku warzyw gruntowych (spadek o ok. 9% r/r). Tym samym ich zbiory będą wyraźnie niższe od bardzo słabych ubiegłorocznych zbiorów. Najsilniej obniżą się zbiory buraków (o ok. 12%), kapusty (o ok. 11%) oraz ogórków (o ok. 10%).
Wzrost produkcji prognozowany jest natomiast w przypadku podstawowych zbóż i mieszanek zbożowych (wzrost o ok. 8%), co będzie efektem wyższych zbiorów zarówno zbóż ozimych jak i jarych. Pomimo wzrostu, wielkość zbiorów ukształtuje się poniżej średniej wieloletniej. Wyższa produkcja prognozowana jest także w przypadku rzepaku i rzepiku (wzrost o ok. 4%).
Opublikowane dzisiaj szacunki GUS, w szczególności prognozy zakładające wyraźny spadek produkcji warzyw, wskazują na ryzyko w górę dla naszego scenariusza cen żywności (por. MAKROmapa z 28.07.2019). Na ryzyko to wskazuje również opublikowany dzisiaj przez GUS wstępny szacunek inflacji, zgodnie z którym dynamika cen żywności i napojów bezalkoholowych zwiększyła się w lipcu do 6,8% r/r wobec 5,7% w czerwcu, osiągając najwyższy poziom od maja 2011 r.
Credit Agricole Bank Polska S.A.