Firma De Heus pozytywnie przeszła kolejne audyty zewnętrzne i uzyskała certyfikat zgodności ze standardem VLOG dla dwóch wytwórni pasz, w Grodzisku Wielkopolskim i w Łomży. Posiadanie certyfikatu potwierdza wyeliminowanie z produkcji wszystkich składników, które mogą posiadać modyfikacje genetyczne.
Międzynarodowy certyfikat VLOG to gwarancja, że dany produkt jest wolny od organizmów modyfikowanych genetycznie oraz nie zawiera dodatków paszowych wyprodukowanych z pomocą GMO. Za certyfikat odpowiada Niemieckie Stowarzyszenie Żywności bez Inżynierii Genetycznej (German Association Food without Genetic Engineering) – organizacja, która od kilku lat wyznacza standard kontroli non GMO w łańcuchu produkcji żywności.
Proces weryfikacji w firmie De Heus objął łańcuch dostaw w zakresie pozyskiwania surowców, wytwarzania i dostaw mieszanek paszowych. Certyfikacja VLOG stanowi gwarancję wyeliminowania z procesu produkcji wszystkich składników, które mogą posiadać modyfikacje genetyczne.
– Uzyskanie certyfikatu zgodności ze standardem VLOG ma dla nas istotne znaczenie. Priorytetem w De Heus jest bowiem dbałość o najwyższy standard produkcji na wszystkich jej etapach, a także o bezpieczeństwo, wysoką jakość wyrobów oraz odpowiadanie na potrzeby rynku, dlatego też ubiegaliśmy się o certyfikat VLOG – komentuje Krzysztof Adamczyk, kierownik produktu ds. bydła De Heus.
– Posiadanie certyfikatu oznacza m.in. zapewnienie prawidłowych procesów związanych z kontrolą dostawców i surowców, dot. zanieczyszczeń GMO, zaawansowane szkolenia pracownicze, zapewnienie odpowiednich zapasów i prawidłowej identyfikowalności produktów, gwarancję rzetelnej dokumentacji oraz właściwych analiz laboratoryjnych surowców oraz produktów końcowych – dodaje Adamczyk.
Oczekiwania rynkowe na świecie w zakresie żywności modyfikowanej genetycznie stają się ostatnio coraz bardziej klarowne, a certyfikacja na non GMO (w tym VLOG) jest powszechnie stosowana i wymagana przez większość sieci handlowych oraz producentów pasz oraz żywności w Polsce i za granicą. Certyfikat VLOG ma zastosowanie w produkcji związanej z przetwórstwem (np. produkcją pasz), ale i produkcją finalnych produktów np. mleka, mięsa, czy też jaj, miodu, owoców.
Firma De Heus dostosowując się do stale rosnących wymagań związanych z jakością, bezpieczeństwem i ochroną środowiska, rozpoczęła pierwszy proces certyfikacji VLOG w 2018 r. dla wytwórni premiksów w Łęczycy. Certyfikat dla wytwórni pasz w Grodzisku Wielkopolskim i w Łomży stanowi kontynuację odpowiedzialności produkcyjnej De Heus. Wśród innych certyfikatów, którymi może poszczycić się firma De Heus są m.in. QS, FamiQS, ISO 22000.
De Heus - ekspert w żywieniu zwierząt i lider w dostarczaniu rozwiązań żywieniowych na polskim rynku paszowym.
Firma De Heus działa w ponad 50 krajach na całym świecie, wspierając osiągnięcia swoich klientów: producentów żywca, mleka, jaj i ryb. Nieustannie, wspólnie z klientami, firma wzmacnia wydajność i rozwój technologiczny, wykorzystując swoją bogatą wiedzę o żywieniu i hodowli zwierząt.
Na polskim rynku paszowym De Heus obecny jest od ponad 25 lat. Produkuje mieszanki paszowe pełnoporcjowe, mieszanki uzupełniające (koncentraty), a także mieszanki mineralno-witaminowe (premiksy) i preparaty mlekozastępcze.
Posiada szeroką ofertę rozwiązań żywieniowych dla hodowców drobiu, bydła i trzody chlewnej. Rozwiązania te cechują się wysoką jakością oraz optymalnym zbilansowaniem recepturowym. W skład produktów wchodzą jedynie surowce najwyższej jakości. Dodatkowo, kontrola komponentów pasz i wymagające procedury produkcyjne sprawiają, że produkty są bezpieczne i zdrowe dla zwierząt i ludzi.
Znakami rozpoznawczymi firmy są profesjonalne doradztwo żywieniowo-techniczne oraz specjalistyczne programy żywieniowe „szyte na miarę” potrzeb klientów. De Heus oferuje również doradztwo w budowie obiektów inwentarskich, realizowane przez profesjonalistów z działu Agra-Matic.
infowire.pl