Zgodnie z prognozą IGC (International Grains Council) z 21.11.2019 światowa produkcja zbóż w sezonie 19/20 zwiększy się do 2162,0 mln t wobec 2143,1 mln t w sezonie 18/19 (+0,9%). Na nieznaczny wzrost zbiorów złożą się wyższa produkcja pszenicy (+3,9%) i jęczmienia (+10,7%) oraz niższa produkcja kukurydzy (-2,5%).
Wyższe zbiory pszenicy i jęczmienia będą przede wszystkim efektem wzrostu produkcji w UE, w której w poprzednim sezonie wystąpiły znaczące straty związane z suszą. Z kolei spadek produkcji kukurydzy będzie wynikał głównie z jej wyraźnie niższych zbiorów w USA będących skutkiem niekorzystnych warunków agrometeorologicznych, zarówno podczas zasiewów jak i żniw.
Zgodnie z prognozą IGC światowa konsumpcja zbóż w sezonie 19/20 zwiększy się do 2188,0 mln t wobec 2171,5 mln t (+0,8%). Wzrost spożycia oczekiwany jest w przypadku pszenicy (+3,4%) i jęczmienia (+6,1%), podczas gdy konsumpcja kukurydzy obniży się (-2,5%). W ujęciu geograficznym głównym źródłem wzrostu światowego spożycia zbóż będą Indie i Chiny, podczas gdy jego silny spadek zostanie odnotowany w USA.
Ze względu na wyższe spożycie zbóż od ich produkcji, w sezonie 19/20 dojdzie do dalszego spadku ich światowych zapasów, które na koniec sezonu 19/20 wyniosą 594,1 mln t wobec 620,0 mln t w sezonie 18/19, co będzie ich najniższym poziomem od sezonu 14/15. W efekcie współczynnik zapasy/spożycie spadnie do 27,2% wobec 28,6% i osiągnie on najniższą wartość od sezonu 14/15. Nadal pozostanie on jednak na relatywnie wysokim poziomie ograniczając przestrzeń do silnego wzrostu cen. Dla porównania, w sezonie 12/13, czyli w ostatnim okresie bardzo wysokich cen zbóż, współczynnik ten wynosił 22,8%. Warto jednak zwrócić uwagę na duże zróżnicowanie sytuacji popytowo-podażowej w przypadku poszczególnych gatunków zbóż. Podczas gdy na rynku pszenicy i jęczmienia współczynnik zapasy/spożycie kształtuje się na wysokim na tle historycznym poziomie, w przypadku kukurydzy jest on najniższy od sezonu 12/13.
Zgodnie z przedwynikowym szacunkiem GUS z 27.09.2019, ze względu na suszę, produkcja zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi w 2019 r. szacowana jest na ok. 25,0 mln, co jest poziomem niższym od średniej wieloletniej. Niemniej ze względu na efekty niskiej bazy związane z ubiegłoroczną suszą, tegoroczne zbiory odnotowały wzrost w ujęciu rocznym (+8%), zarówno w przypadku zbóż ozimych (+12%), jak i jarych (+6%). Kolejny szacunek GUS zostanie opublikowany 20 grudnia.
Uwzględniając sytuację popytowo-podażową na globalnym rynku zbóż uważamy, że kolejne miesiące mogą przynieść wzrost cen na głównych giełdach. Niemniej uważamy, że jego skala będzie najprawdopodobniej ograniczona. Prognozujemy, że ceny pszenicy i kukurydzy w Polsce wyniosą odpowiednio ok. 72 zł/dt i 57 zł/dt na koniec 2019 r. oraz ok. 68 zł/dt i 60 zł/dt na koniec 2020 r. Głównym czynnikiem ryzyka dla naszych prognoz są warunki agrometeorologiczne wśród głównych producentów zbóż, szczególnie na półkuli południowej.
Credit Agricole Bank Polska