Biogaz_III Forum 2025

Koła Gospodyń Wiejskich promują dziedzictwo kulinarne swoich regionów

21 września 2018
Koła Gospodyń Wiejskich promują dziedzictwo kulinarne swoich regionów

Prażuchy z żeberkami i kapustą ze Śląska, krupiak z Podkarpacia, pieróg urzędowski z Lubelszczyzny, pyzy ziemniaczane z Pomorza Zachodniego, konfitura z truskawki kaszubskiej z Pomorza, kibiny z Podlasia, mace borowiackie z Kujaw czy maczanka rodatycka z Dolnego Śląska. To tylko wybrane lokalne i tradycyjne produkty, których w ramach projektu „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem" mogli spróbować uczestnicy gminnych dożynek i wydarzeń kulinarnych.

 

Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem" – to projekt realizowany przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej wspólnie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego. Bierze w nim udział 29 Kół Gospodyń Wiejskich z 9 województw. Uczestniczki projektu nie tylko zdobyły wiedzę nt. korzystania z produktów żywnościowych od lokalnych producentów i rolników, ale także miały możliwość promowania swoich wyrobów podczas wydarzeń kulinarnych w swoich regionach.

 

Na początek warsztaty pod okiem szefów kuchni

 

Aby wziąć udział w projekcie, Koła Gospodyń Wiejskich przesłały zgłoszenia, w których dokładnie opisały wybrane danie ze swojego regionu, od jego składu do sposobu przygotowania, oraz pochwaliły się swoimi osiągnięciami, zdobytymi nagrodami w konkursach i aktywnością w lokalnej społeczności. Najciekawsze propozycje potraw oraz najbardziej aktywne koła zakwalifikowały się do etapu warsztatowego. Ich uczestniczki przez dwa dni poszerzały swoją wiedzę teoretyczną oraz – pod okiem szefów kuchniAndrzeja Jakomulskiego oraz Mariusza Siwaka – doskonaliły swoje umiejętności kulinarne poznając, m.in. tajniki łączenia nowoczesnej kuchni polskiej z tradycyjnymi i lokalnymi produktami.

 

Warsztaty realizowane w ramach „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem"były doskonałą okazją dla członkiń Kół Gospodyń Wiejskich do tego, aby poszerzyć swoją wiedzę z zakresu unijnych i krajowych systemów jakości żywności, dziedzictwa kulinarnego swojego regionu oraz dowiedzieć się, jak wyszukiwać, identyfikować i promować lokalne produkty. Dzięki udziałowi w szkoleniu, uczestniczki bez obaw mogły wyruszyć w teren, aby jako ambasadorki swoich lokalnych społeczności, promować wykorzystywanie w polskiej kuchni produktów żywnościowych od lokalnych producentów i rolników oraz sprzedaż bezpośrednią – mówi Krzysztof Podhajski, prezes zarządu Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.

 

 

 

 

Degustacje i porcja wiedzy nt. krótkich łańcuchów dostaw

 

Po zakończeniu cyklu warsztatów, członkinie Kół wzięły udział w wydarzeniach kulinarnych, organizowanych w swoich regionach. Na ich stoiskach, obok degustacji tradycyjnych, lokalnych potraw i przysmaków, można także było dowiedzieć się jak wyszukiwać, identyfikować, promować lokalne i regionalne produkty, jak funkcjonują krótkie łańcuchy dostaw oraz poznać możliwości legalnej, bezpośredniej sprzedaży lokalnej żywności, Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) i działalności Marginalnej Lokalnej i Ograniczonej (MOL).

 

Kolejnym z etapów projektu będą również warsztaty kulinarne, skierowane do uczniów szkół podstawowych. W trakcie zajęć z najmłodszymi przedstawicielami społeczności lokalnych, członkinie Kół Gospodyń Wiejskich przekażą im wiedzę i umiejętności zdobyte w ramach projektu oraz zachęcą do wspólnego gotowania. W warsztatach weźmie udział blisko 600 uczniów.

 

 

W projekcie „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem" biorą udział Koła Gospodyń Wiejskich z województw: zachodniopomorskiego, pomorskiego, kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, dolnośląskiego, lubelskiego, podkarpackiego, śląskiego i łódzkiego.

 

Więcej informacji nt. projektu oraz przepisy na lokalne i tradycyjne dania można znaleźć na stronie internetowej: www.produkty-tradycyjne.pl

 

Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.

 

Operacja realizowana w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Plan Operacyjny na lata 2018-2019.

Odwiedź portal KSOW - www.ksow.pl

Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich

 

***

Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej jest organizacją pozarządową, działającą na rzecz rozwoju polskiej wsi. Od blisko 30 lat pomaga zmieniać jej wizerunek oraz aktywnie wspiera rozwój społeczno-gospodarczy lokalnych społeczności na terenach wiejskich. Działania EFRWP skupiają się przede wszystkim na wsparciu inwestycji z zakresu infrastruktury technicznej, rozwoju lokalnych przedsiębiorstw oraz działaniach edukacyjnych i społecznych skierowanych do osób zamieszkujących obszary wiejskie.



Biuro Prasowe Fundacji EFRWP


POWIĄZANE

Wydany przez amerykański resort rolnictwa (USDA) "Exporter Guide Annual" dla Wie...

Waszyngton, D.C., 17 czerwca 2025 – Sekretarz Rolnictwa Brooke L. Rollins ogłosi...

System ETS2, który zacznie obowiązywać od 2027 roku, nałoży podatek na paliwa ko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę