Ptak_Waw_CTR_2024

Kiedy i jak sadzić bób?

29 czerwca 2023
Kiedy i jak sadzić bób?

Jednym z najpopularniejszych warzyw, które możemy z powodzeniem uprawiać w naszym przydomowym ogrodzie, jest bób. Czy wiesz, kiedy i jak sadzić bób, aby cieszyć się najlepszymi plonami? Poniżej znajdziesz najważniejsze wskazówki na temat uprawy bobu.

Kiedy sadzić bób? 

Bób to roślina o charakterystycznych, zielonych strąkach i wyrazistym smaku, która doskonale sprawdza się w różnorodnych potrawach. Warto mieć to warzywo w swoim ogrodzie! Kiedy najlepiej siać bób?

Idealny moment na posadzenie bobu przypada na wiosnę, gdy temperatura gleby osiąga około 10-15 stopni Celsjusza. Zwykle jest to okres między marcem a kwietniem, a niekiedy już pod koniec lutego można rozpocząć prace. Dokładne daty mogą się różnić w zależności od regionu i warunków klimatycznych. Najważniejsze, aby ziemia była dobrze ocieplona, co umożliwi prawidłowy rozwój nasion i ukorzenienie się roślin.

Kiedy jeszcze można sadzić bób do gruntu? Jeżeli zależy nam na zbiorze jesiennym, to sianie należy przeprowadzić w połowie lipca albo na początku sierpnia. Rośliny posadzone w tym czasie powinny dać plony w październiku. Jesienna uprawa jest bardziej narażona na ataki pasożytów niż rośliny wiosenne, więc trzeba o nie szczególnie dbać!

Jak sadzić bób? 

Nasiona bobu zwykle wysiewa się gniazdowo, czyli po 3-4 ziarnka w zagłębieniu o długości około 6 cm. Takie gniazda powinno dzielić ok. 10-20 cm odległości, tak żeby rosnące rośliny miały odpowiednio dużo miejsca dla siebie. Nasionka wysiewa się bezpośrednio do gruntu; jeśli nie ma mrozu, to powinny bez problemu wykiełkować. Można zastosować też technikę polegającą na moczeniu nasion. Nasiona moczy się przed siewem przez kilka godzin (zwykle 6-12, ale nie dłużej niż 24), dzięki czemu szybciej wschodzą.

 

W białej miseczce znajduje się dużo ziaren bobu. Dookoła miski widać jeszcze nieotwarte strączki bobu.

 

Bób preferuje umiarkowane podlewanie, czyli unikanie nadmiernego przesuszania lub zalania. Zachowanie odpowiedniej wilgotności gleby i regularne podlewanie roślin jest szczególnie ważne w okresie wzrostu. Aby zachować wilgoć w glebie i ograniczyć wzrost chwastów, można zastosować ściółkowanie wokół roślin. Bób jest rośliną jednoroczną i zazwyczaj osiąga gotowość do zbioru po około 80-100 dniach od sadzenia (zależy to od posadzonej odmiany).

O czym jeszcze warto wiedzieć? Odradza się sadzenia bobu obok fasoli i grochu, bo to rośliny z tej samej grupy. Dlatego są tak samo narażone na atak konkretnych szkodników i te same choroby. Rośliny bobu zwykle nie wymagają podpór, ale wysokie lub pnące się odmiany mogą lepiej rosnąć jeśli będą miały do dyspozycji tyczki. Takie rośliny warto przewiązać miękkim sznurkiem i przymocować do podpory. Bób wytrzymuje przymrozki nawet do -4°C i jest to dość odporna roślina.

Przed sadzeniem bobu, warto przygotować glebę, zapewniając jej odpowiednie składniki odżywcze i strukturę. Bób wymaga dobrze odsączonego i spulchnionego podłoża o optymalnym pH (ok. 6-7) oraz dodatkowego nawożenia organicznego, takiego jak kompost czy obornik. Pamiętaj, aby unikać siewu bobu w świeżo nawożoną ziemię! Warto odczekać kilka dni po nawożeniu. Ważne jest również, aby wybrać słoneczne stanowisko, które zapewni roślinom odpowiednią ilość światła.

Zobacz też: Wartości odżywcze bobu

Jak gotować bób? 

Gotowanie bobu jest szybkie i proste. Przed wrzuceniem ziaren do garnka należy oczyścić je z łupinek i końcówek po strąkach. Bób zalewa się wodą na wysokość kilku centymetrów nad ziarnami. Można też zastosować proporcję, że na 1 szklankę bobu dodaje się 2 szklanki wody. Można dodać sól do wrzątku, ale nie jest to niezbędne.

 

 Kobiece dłonie trzymają zamknięty strączek bobu. W tle widać białą miseczkę pełną ziaren bobu i jeszcze nieotwarte strączki bobu

 

Ile gotujemy bób? Im młodsze nasiona, tym krótszy czas gotowania. Młody bób potrzebuje zwykle kilka lub kilkanaście minut, żeby się dobrze ugotować, ale starsze ziarna będą wymagały nawet kilkudziesięciu minut we wrzątku. Dlatego tak ważne jest sprawdzanie bobu podczas gotowania. Warto co jakiś czas wybrać jak największe ziarno i po prostu je posmakować.

Gotowe warzywo odcedza się do durszlaka. Aby zachować intensywny zielony kolor bobu, zanurz go natychmiast w zimnej wodzie lub lodzie. To zatrzyma proces gotowania i utrwali barwę. Stary bób warto obrać od razu po ugotowaniu, bo wtedy jest to najłatwiejsze. Pamiętaj! Do gotowania najlepiej wybierać bób bez plamek i o jasnej barwie. Takie ziarna najszybciej się ugotują i będą najsmaczniejsze. Młody bób można jeść razem z łupinkami, a nawet na surowo!

Czy bób jest zdrowy? Jeszcze jak! Ta roślina ma nie tylko wyjątkowy smak, ale również jest prawdziwą bombą witaminową i świetnie wpływa na organizm. Oto kilka powodów, dlaczego warto włączyć bób do swojego jadłospisu!

  •  Bób zawiera sporo magnezu, miedzi, żelaza, folianów oraz witamin z grupy B i witaminę K.
  •  Ma dużo łatwo przyswajalnego białka oraz sporo błonnika.
  •  Jest niskokaloryczny, zawiera ok. 76 kcal na 100 g.
  •  Bób poleca się nawet osobom starszym i niemowlętom po 12 miesiącu życia.

Zobacz też więcej porad na temat gotowania bobu

 

e-mk


POWIĄZANE

Obecnie 29,7% konsumentów regularnie kupuje w promocjach 20-40% żywności. Główni...

Zyskuje rynek najmu długoterminowego [RAPORT EFL] Pomimo rozwoju różnych środków...

W październiku odbyło się spotkanie zorganizowane przez Copa-Cogeca, w którym uc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę