Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

KE proponuje złagodzenie zakazu paszowego „feed ban”

2 marca 2020
KE proponuje złagodzenie zakazu paszowego „feed ban”

25 lutego 2020 roku w Brukseli odbyło się spotkanie Grupy Roboczej Komisji Europejskiej ds. TSE. Rozmowy dotyczyły możliwości wprowadzenia zmian legislacyjnych pozwalających na dopuszczenie do stosowania w żywieniu zwierząt gospodarskich (drób, trzoda chlewna) przetworzonych białek pochodzenia zwierzęcego (PAP) na określonych zasadach.

Zgodnie z zaproponowanymi przez Komisję Europejską zmianami, planowane jest dopuszczenie tzw. „krzyżowego” stosowania przetworzonych białek pochodzenia zwierzęcego w żywieniu trzody chlewnej oraz drobiu. Oznacza to, że w żywieniu trzody chlewnej możliwe będzie stosowanie PAP wyprodukowanego z ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego (uppz) pochodzenia drobiowego, natomiast w żywieniu drobiu - PAP wyprodukowany z uppz pozyskanych od trzody chlewnej. Ponadto będzie możliwe żywienie trzody chlewnej oraz drobiu przetworzonymi białkami wyprodukowanymi z owadów hodowlanych.

Elementem spotkania była dyskusja oraz wymiana opinii delegatów państw członkowskich odnośnie proponowanych zmian. Przedstawiciel Komisji wyjaśnił, że wprowadzenie zmian jest obecnie możliwe, gdyż pomyślny proces walidacji przeszły metody laboratoryjne (PCR), pozwalające na wykrycie niedozwolonych białek tj. PAP z trzody chlewnej w paszy dla trzody chlewnej i PAP z drobiu w paszy dla drobiu.

Dodatkowo w Komisji Europejskiej jest obecnie promowana polityka „green deal” polegająca na stwarzaniu możliwości prawnych do jak najefektywniejszego wykorzystania już wytworzonych zasobów i ograniczania negatywnego wpływu na środowisko. W tę politykę wpisuje się jak najszersze wykorzystanie przetworzonych białek zwierzęcych powstałych z już wygenerowanych odpadów rzeźnianych do żywienia zwierząt. Z punktu widzenia środowiska jest to bardziej ekologiczne niż zasiewanie kolejnych terenów pod uprawę roślin z przeznaczeniem na pasze. Ponadto wprowadzenie tzw. „skarmiania krzyżowego” może przyczynić się do spadku cen żywności.

Dodatkowo, na wniosek Europejskiej Organizacji Białek Pochodzenia Zwierzęcego EAPA, podniesiony został temat, aby równolegle do wprowadzenia „skarmiania krzyżowego” umożliwić wprowadzenie produktów z krwi bydlęcej do żywienia zwierząt akwakultury oraz trzody chlewnej, a także produktów z krwi wieprzowej w preparatach mlekozastępczych dla cieląt. Aktualnie możliwe jest stosowanie produktów z krwi zwierząt gospodarskich innych niż przeżuwacze w żywieniu zwierząt gospodarskich innych niż przeżuwacze. Przedstawiciel Komisji poinformował, że prześle propozycję organizacji EAPA do EFSA w celu oszacowania ryzyka dla wprowadzenia takich materiałów paszowych do łańcucha żywieniowego zwierząt w kontekście zagrożenia BSE.

Dyskusja w tej sprawie będzie kontynuowana na kolejnych spotkaniach Grupy Roboczej Komisji Europejskiej ds. TSE.

 

krir.pl


POWIĄZANE

Rada Europy przyjmuje ulepszone przepisy o ochronie przed agrofagami roślin Rada...

Główny Inspektor Sanitarny dr n. med. Paweł Grzesiowski przekazał 18.11.2024 pod...

Kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 są niezbędne dla naszego zdrowia, a ich supleme...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę