Czas balów, maskarad i przebieranych zabaw rozpoczyna się wraz z początkiem święta Trzech Króli i trwa aż do Środy Popielcowej, otwierającej 40-dniowe przygotowania do Wielkanocy. Tradycji i zwyczajów świętowania jest co niemiara, niemalże tyle ile… krajów na świecie. Chociaż w Polsce nie tak często obchodzony, w niektórych zakątkach świata karnawał to wyjątkowy czas w roku. Sami sprawdźcie!
Zanim na dobre pochłonie nas karnawałowy szał, warto przypomnieć skąd tak na naprawdę owo wydarzenie pochodzi i jaka jest jego historia. Carne vale, tłumaczone jako „pożegnanie mięsa” ściśle nawiązuje szczególnie do ostatnich dni karnawału, poprzedzających post. Skąd więc zabawy? Zapoczątkowano je już w starożytności. Greckie Dionizje lub włoskie Bachanalie to tylko niektóre z okazji oddawania czci bogom, a tym samym powód do hucznego świętowania. I tak, mniej lub bardziej znane zwyczaje karnawałowe gdzieniegdzie przechodzą do historii, stając się celem podróży i chęci poznania odmiennej kultury.
Największy bal masek
Najbardziej znany w Europie Carnevale di Venezia, co roku przyciąga tłumy turystów do popularnej stolicy zakochanych – Wenecji. To karnawał jedyny w swoim rodzaju, ponieważ bohaterami są tutaj goście w pięknie zdobionych maskach, będących jednocześnie głównym symbolem miasta. Prawdziwa maskarada rozpoczyna się pochodem przez główne punkty na mapie miasta, a następnie ogłoszeniem wspaniałej zabawy, pełnej barwnych strojów z dawnych lat, efektownych pokazów i hucznych parad. Przywdziewając włoską maskę w Wenecji mamy okazję poczuć niesamowitą atmosferę tajemniczości oraz lekki dreszczyk emocji na myśl o… napotkanym nieznajomym.
Słodkości w kociej beczce
Fastelavn. Tak nazywa się karnawał obchodzony w Danii. Ten słodki czas skierowany jest przede wszystkim do dzieci, które to mają nie lada wyzwanie. Symbolem Fastenlavn jest wypełniona słodkościami beczka, ozdobiona wizerunkiem kotów. Zadaniem najmłodszych jest uderzanie kijem w zawieszony na drzewie przedmiot, tak aby odpadło dno beczki wysypując to, co najcenniejsze – słodycze! I tak, co roku gromada dzieci ustawia się w kolejce do „bicia” kociej beczki, mając do wykorzystania określoną liczbę uderzeń. Nagrodą są nie tylko cukierki, ale także tytuł kociego króla.
Słoneczna Samba
Chyba największy i najbardziej widowiskowy karnawał to oczywiście karnawał w Rio de Janeiro. Mocno nagłaśniany przez media trwa całe 5 dni i nocy, a zabawy nie ma końca! Główną atrakcją jest tutaj pokaz i jednocześnie rywalizacja szkół tańca latynoamerykańskiego – samby. To właśnie popularna Parada Samby sprawia, że niemalże każdy chciałby przeżyć brazylijski karnawał świętując i bawiąc się w rytm słonecznego tańca, śpiewu i muzyki.
Zimowy karnawał
Jak na porę roku przystało, w Kanadzie, zamiast przebieranych zabaw i gorących tańców, można wybrać się na…karnawałowe igrzyska! Tuż przed rozpoczęciem Wielkiego Postu w mieście Quebec można podziwiać piękne, tworzone przez uczestników lodowe rzeźby, wziąć udział w psich lub konnych zaprzęgach oraz kolorowej paradzie i wręcz zatopić się w kanadyjskiej kulturze.
Ostatki po amerykańsku
W USA wśród karnawałów prym wiedzie Nowy Orlean z hucznie obchodzonym Mardi Gras. Symbolem zabawy są koraliki w kolorach fioletu, zieleni i żółci, rozdawane wszystkim uczestnikom wydarzenia. Robić można dosłownie wszystko! Mieszkańcy rozpalają grilla i szykują namioty, zakładają śmieszne maski, tańczą i bawią się w najlepsze. Na większości ulic organizowane są parady – każda inna i każda wyjątkowa. Ciekawostką jest przyrządzane specjalnie na karnawał ciasto King Cake, kryjące w sobie figurkę. Osoba która trafi na niespodziankę, zobowiązana jest zorganizować kolejną imprezę, a więc… koniec zabawy jest początkiem następnej!
Korzystając z karnawałowego okresu, niezależnie czy spędzamy go poza domem, czy też urządzamy zabawę u siebie, ważnym elementem jest także kuchnia. Najlepszym wyborem będą oczywiście przekąski w różnych formach, które możemy przegryźć na szybko. Na karnawałowej imprezie doskonale sprawdzi się ser żółty. Może być on składnikiem wielu dań, zarówno podawanych na zimno, jak i na ciepło. Z racji, że jest dość plastyczny, można z niego stworzyć różne formy, które z pewnością przypadną do gustu gościom. Pamiętajmy, aby wybrać ser dobrej jakości, nie kruszący się np. Aldamer MSM Mońki - podpowiada Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.
Ostatki tuż, tuż, a więc proponujemy pyszną i łatwą w przygotowaniu przekąskę, w sam raz na karnawałowy wieczór. Sajgonki z serem i warzywami nie tylko egzotycznie wyglądają, ale także wyśmienicie smakują!
Sajgonki z serem i warzywami
Składniki:
- papier ryżowy
- liście botwinki
- ogórek świeży
- marchewka
- papryka świeża
- ser Aldamer MSM Mońki
- sos sojowy
- chrzan wasabi
Wykonanie:
Papier ryżowy namoczyć w wodzie aż do zmięknięcia. Na każdy nałożyć liść botwinki, pokrojone w cienkie paseczki warzywa, kiełki i plaster sera. Zwinąć jak gołąbki. Podawać z sosem sojowym wymieszanym z niewielką ilością chrzanu wasabi.
Smacznego!
Newseria Lifestyle