Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Kantar: Ponad połowa Polaków samodzielnie robi przetwory z owoców i warzyw

3 sierpnia 2021
Kantar: Ponad połowa Polaków samodzielnie robi przetwory z owoców i warzyw

Jak wynika z badań Kantar w domach ponad połowy Polaków (51%) przyrządza się domowe przetwory. W co trzecim domu kisimy, w co piątym robimy dżemy, konfitury (21%), kompoty i soki. W co ósmym gospodarstwie domowym (13%) zamrażamy. To najprostsza metoda utrwalania większości owoców i warzyw. Warto o niej pamiętać w sierpniu. W szczycie sezonu świeże owoce są najtańsze i najlepsze w smaku.

polska smakuje_pasek (1).jpg
W domach ponad połowy Polaków (51%) przyrządza się domowe przetwory. Najczęściej przygotowywanymi są kiszonki (36%), dżemy oraz konfitury (21%). Nieco rzadziej kompoty (17%), suszonki warzywno-owocowe (16%) oraz sałatki w słoikach (15%).
 
W co ósmym gospodarstwie domowym (13%) warzywa i owoce konserwuje lub marynuje się, przyrządza domowe soki oraz mrożonki. 9% przygotowuje inne przetwory warzywne, a 5% produkuje musy, przeciery oraz suszone owoce.
 
9% Polaków tworzy inne przetwory warzywne np. leczo, przetwory pomidorowe, natomiast 5% zajmuje się w domu przygotowywaniem musów, przecierów czy też prażonych owoców.
 

Najwięcej przetworów robią ludzie żyjący oszczędnie. Najmniej w młodych gospodarstwach domowych, krótko po ich usamodzielnieniu się. Mrożą starsi i Ci, którym starcza na wszystko

- komentuje wyniki badań Urszula Krassowska, Managing Director Public Division w Kantar.

 
Czas lata, który obfituje w owoce i warzywa trwa krótko. Jednak przy odrobinie zaangażowania możemy tymi smakami cieszyć się niemal okrągły rok. Sekret tkwi w umiejętnych przetwarzaniu zarówno ogórków, kalafiorów czy superowoców jagodowych.

Dżemy, konfitury, powidła czy soki

Popularne jesienią i zimą są przetwory owocowe, czyli dżemy, konfitury, powidła czy soki. To zabieg, który pozwala nam cieszyć się smakiem owoców. Możemy zrobić je sami - z badań wynika, że robi tak 21% gospodarstw - można także wybrać sklepowe. Na szczególną uwagę zasługuje tutaj skład takich produktów. Niestety często mają w sobie dużo cukru lub słodzików.

Lepszym rozwiązaniem wydaje się sięganie po przetwory owocowe od małych, lokalnych dostawców. Tradycyjne receptury dają gwarancję lepszego smaku, mniejszej ilości cukru czy czasem nawet zupełnie są go pozbawione.
 

Jako dietetyk zachęcam wybierać „owocowe smarowidła” czy soki z polskich superowoców jak malina, truskawka, borówka, jagoda kamczacka, aronia czy agrest. Mają one najwyższy potencjał antyoksydacyjny co pozytywnie wpływa na odporność i chroni przed nadciśnieniem czy chorobami nowotworowymi.

- Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, Z kaloriami na pieńku.

Mrożenie to najlepsza metoda utrwalania

Mrożonki są łatwo dostępne w sklepach. Obserwacje pokazują, że Polacy jedzą ich mało prawdopodobnie z obawy, że ich wartość jest niska. Nic bardziej mylnego, mrożenie to najlepsza metoda utrwalania większości warzyw i owoców. Surówce, które trafiają do mrożenia są skupywane w środku sezonu, kiedy ich cena jest najniższa ale też smak najlepszy. Prawidłowo przeprowadzony proces przynosi stosunkowo małe straty składników odżywczych.

Sięganie po mrożonki jest lepszym rozwiązaniem niż kupowanie świeżych owoców i warzyw poza naturalnym ich sezonem. Zimą maliny, truskawki czy borówki są z reguły sprowadzane z daleka. Ich smak odbiega od naszych przyzwyczajeń a też ilość witamin czy przeciwutleniaczy jest niższa - mówi Monika Stromkie-Złomaniec. 
 
Podsumowując, wykorzystajmy sezon i pamiętajmy, że okres jesieni i zimy nie zwalnia nas z jedzenia mniejszej ilości warzyw i owoców. Warto w tym czasie korzystać z przetworów, kiszonek i mrożonek, które umożliwiają dowóz potrzebnego błonnika, witamin i składników mineralnych. Jeśli nie mamy możliwości przygotować ich samodzielnie to uważnie czytając skład jesteśmy w stanie znaleźć wysokiej jakości przetwory w sklepach. Zdrowe nawyki żywieniowe powinny trwać ciągle a pora roku nie może być przeszkodą nie do pokonania.




Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! III edycja".

Projekt współtworzą: Stowarzyszenie Plantatorów Truskawki, Polskie Stowarzyszenie Plantatorów Porzeczek, Stowarzyszenie Plantatorów Borówki, Krajowe Zrzeszenie Plantatorów Aronii ARONIA POLSKA, Stowarzyszenia Plantatorów Jagody Kamczackiej, Stowarzyszenia Plantatorów MiniKiwi. Partnerem merytorycznym jest Fundacja Promocji Polskiej Borówki. Liderem Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. Realizacje koordynuje agencja INSPIRE smarter branding.

pasek_logo.jpg

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw


POWIĄZANE

Nie ma turów jest Turvita w dolinie Liwca Twaróg jest tym światowym wyróżnikiem,...

Opłaty pobierane od wpłat dokonanych w placówkach Poczty Polskiej na rzecz organ...

Zgodnie z art. 17 ust. 7 Traktatu o Unii Europejskiej Rada, stanowiąc za wspólny...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę