Wśród najpopularniejszych gatunków stycznia Kantar wymienia ziemniaki, cebule i pomidory. W porównaniu do stycznia 2022 roku najbardziej wzrosło spożycie brokułów, papryki, kalafiora i buraków. W przypadku brokułów wzrost ilości konsumentów w skali roku wynosi 6%.
Badanie zrealizował Kantar Public w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II etap”. Projekt jest realizowany przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw.
Badania finansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Są częścią stałego monitoringu konsumpcji. Dane dotyczące konsumpcji kilkudziesięciu gatunków dostępne są na WczorajNaTalerzu.pl
Konsumpcja warzyw w styczniu
Najpopularniejszym warzywem w styczniu były ziemniaki, których konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje 98% Polaków.
Na drugim miejscu wśród warzyw znalazła się cebula które jadło 89% badanych, natomiast trzecie miejsce należy do pomidorów (86%).
W rankingu popularności kolejne miejsca zajmują: marchew(84%), ogórki(80%), papryka(67%) oraz kapusta(65%). Ich konsumpcja jest wysoka przez cały rok, a obserwowane wahania sezonowe niewielkie. To nasze ulubione warzywa, są dostępne i jedzone niezależnie od sezonu.
Po raz pierwszy styczniowym badaniem objęto spożycie cukinii- 15%.
Wzrost liczby konsumentów warzyw w styczniu
W porównaniu do stycznia 2021 roku wzrosło spożycie brokułów, papryki, kalafiora i buraków (po o 2 p.p.). Wzrost zanotowała również cukinia.
W przypadku brokułówoznacza to wzrost liczby konsumentów o 6%, w przypadku paprykii kalafiorao 5%, a buraka o 4%.
Stałą liczbą konsumentów "styczeń do stycznia" mogą się pochwalić cebulai marchew. W porównaniu do stycznia 2022 nieznacznie spadło spożycie ogórka i kapusty.
Wyniki badań konsumpcji 2020-2023
Badania wspierają promotorów zwiększenia konsumpcji i zmiany nawyków żywieniowych dotyczących warzyw, owoców i ich przetworów.
Aktualizowane wynik dotyczące kilkudziesięciu gatunków są publicznie dostępne na stronie WczorajNaTalerzu.pl
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Badanie zrealizowano w dniach 18-23 stycznia 2023 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II edycja”. Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.