Saputo jest spółką prywatną o rocznych obrotach ok. 9 mld euro (po przeliczeniu z dolara kanadyjskiego). Firma ogłosiła dwa strategiczne przejęcia o wartości 187 mln CND (ok. 126 mln euro). Pierwsze przejęcie dotyczy firmy Bute Island Foods, producenta alternatyw serowych dla rynku detalicznego i gastronomicznego pod wegańską marką Sheese. Firma jest zlokalizowana na wyspie Isle of Bute i zatrudnia 180 osób.
– Naszym zobowiązaniem jest sprostać zmieniającym się wymaganiom naszych klientów i konsumentów. Ta inwestycja stanowi ważny kamień milowy, który pozwoli nam przyspieszyć nasz wzrost w tym obszarze na całym świecie, stawiając innowacje na czele naszych priorytetów” – powiedział Lino A. Saputo, Prezes Zarządu i Dyrektor Generalny Saputo.
Wspierając społeczności, w których działa, Saputo zobowiązało się dodatkowo przeznaczyć ponad 5 milionów CDN w ciągu pięciu lat na wspieranie lokalnych inicjatyw społeczności Bute Island. Zaangażowanie społeczne jest ważne dla Saputo, który stara się inwestować 1% swoich zysków przed opodatkowaniem każdego roku w programy i organizacje społeczne promujące zdrowy styl życia.
Drugą inwestycją Saputo jest nabycie zakładu w Reedsburgu od firmy Wisconsin Specialty Protein. Zakład ten, zlokalizowany w stanie Wisconsin (USA), produkuje składniki o wartości dodanej tj. serwatka kozia, organiczna laktoza i inne proszki mleczne. Firma zatrudnia 40 osób.
Saputo jest jednym z dziesięciu największych przetwórców mleka na świecie, wiodącym producentem sera i przetwórcą płynnego mleka i śmietany w Kanadzie, największym przetwórcą mleka w Australii i drugim co do wielkości w Argentynie. W USA Saputo jest jednym z trzech największych producentów serów i jednym z największych producentów produktów mlecznych o przedłużonym okresie przydatności do spożycia. W Wielkiej Brytanii Saputo jest największym producentem markowych serów i czołowym producentem produktów mlecznych do smarowania.
Forum Mleczarskie