Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Kanada konsultuje modernizacje standardów jakości świeżych owoców i warzyw

6 sierpnia 2024
Kanada konsultuje modernizacje standardów jakości świeżych owoców i warzyw

                                                                   Kategoria: Sytuacja rolnicza, świeże owoce, warzywa,
Kanadyjska Agencja Kontroli Żywności (CFIA) rozpoczęła konsultacje w ramach modernizacji kanadyjskich standardów jakości żywności. Konsultacje w sprawie klas i norm dla świeżych owoców i warzyw (FFV) potrwają od 22 lipca do 20 października 2024 r. CFIA poszukuje informacji zwrotnych od zainteresowanych stron, aby lepiej zrozumieć, w jaki sposób gatunki świeżych owoców i warzyw są wykorzystywane na rynku, zidentyfikować możliwości zmniejszenia obciążeń dla przemysłu i wspierania konkurencyjności branży, a także zrozumieć, w jaki sposób zmiana i/lub utrzymanie standardów klas może wpłynąć na interesariuszy.

CFIA zwraca się do interesariuszy o rozważenie trzech opcji modernizacji:

1) organ branżowy przejmie zarządzanie standardami klas FFV,

2) rozszerzy mandat Rady ds. Rozstrzygania Sporów Dotyczących Świeżych Owoców i Warzyw w celu opracowania i utrzymania standardów klas FFV, lub

3) CFIA utrzyma standardy klas FFV, ale skupi się na podejściu opartym na wynikach.

Do 20 października 2024 r. Kanadyjska Agencja Kontroli Żywności (CFIA) będzie konsultować się w sprawie modernizacji norm jakości świeżych owoców i warzyw (FFV). CFIA poszukuje informacji od zainteresowanych stron, w tym konsumentów, przemysłu i międzynarodowych partnerów handlowych, na temat roli norm gatunków FFV na rynku, potencjalnych implikacji poprawek, a także trzech proponowanych opcji modernizacji. Osoby zainteresowane komentarzem powinny zapoznać się z dokumentem dyskusyjnym CFIA i wypełnić kwestionariusz online i/lub przekazać opinię za pośrednictwem poczty elektronicznej: StandardsGradesModernizationNormesclassment.acia@inspection.gc.ca CFIA obecnie utrzymuje oceny dla 13 świeżych owoców i 18 świeżych warzyw w Canadian Grade Compendium: Volume 2 - Fresh Fruit or Vegetables, który jest włączony przez odniesienie do przepisów dotyczących bezpiecznej żywności dla Kanadyjczyków.
Włączono również przez odniesienie Canadian Grade Compendium: Volume 9 - Import Grade Requirements and Grade Standards Requirements for Fresh Fruits or Vegetables Imported from the United States. Klasy określone w niniejszych wymogach mają zastosowanie zarówno do świeżych owoców i warzyw produkowanych lokalnie, jak i importowanych. Kanada jest największym odbiorcą amerykańskiego eksportu świeżych warzyw z około 45 procentami udziału w rynku, wycenionym na prawie 4 miliardy dolarów w 2023 roku.

CFIA zaobserwowała, w ramach swojej analizy, że większość świeżych owoców i warzyw nie ma zalecanych kanadyjskich klas i że klasy te nie odgrywają roli w bezpieczeństwie żywności ani nie są związane z wartością odżywczą, jednak są one wykorzystywane do różnicowania parametrów jakościowych.

CFIA zauważa, że obecne normatywne oceny mogą hamować innowacyjność produktów lub kolidować ze zmieniającymi się preferencjami konsumentów i powodować dodatkowe obciążenia kosztowe dla przemysłu, które nie są korzystne dla bezpieczeństwa żywności.

CFIA proponuje trzy opcje modernizacji:

1) Gatunki FFV zostaną zachowane w przepisach dotyczących bezpiecznej żywności dla Kanadyjczyków (SFCR), ale własność dokumentu dotyczącego klas FFV włączonych przez odniesienie zostanie przekazana organowi branżowemu. a. Oznaczałoby to, że strona trzecia będzie utrzymywać dokument dotyczący klas świeżych owoców i warzyw oraz będzie odpowiedzialna za opracowanie nowych standardów. Model ten jest już stosowany w przypadku wołowiny, cielęciny i żubra oraz w odniesieniu do norm ekologicznych.

2) Rozszerzenie mandatu Rady ds. Rozstrzygania Sporów Owocowych i Warzywnych (DRC) w celu objęcia nim rozwoju i utrzymania klas świeżych owoców i warzyw. a. SFCR wymaga już, aby podmioty handlujące świeżymi owocami i warzywami były członkami DRK. Spowodowałoby to usunięcie klas świeżych owoców i warzyw z SFCR, jednak jabłka, cebula i ziemniaki nie mogłyby zostać uwzględnione ze względu na inne przepisy w ramach SFCR.

3) CFIA nadal utrzymuje oceny FFV w SFCR, wykorzystując jednocześnie podejście oparte na ryzyku w celu ustalenia klas opartych na wynikach. a. CFIA zauważa, że byłoby to czasochłonne i wymagałoby znacznych inwestycji zasobów

oprac, e-red, ppr.pl


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę